Јапанска традиција

Вријеме читања < 1 минут

Хинаматсури се у Јапану слави 3.ег марта сваке године, и један је од најлепших незваничних празника у Јапану. То је дана када јапанска домаћинства са младим ћеркама украшавају своје домове украсним луткама (тзв. хина лутке). Лутке се одлажу на платформе прекривене црвеним крпама.

Лутке би требало да представљају цара, царицу, пратиоце и музичаре у традиционалној дворској одећи из Хеиан периода. Јапанци их користе за молитву за напредак и здравље, као и за традиционалну молитву да девојке једног дана имају стабилан и успешан брак

Некада давно, људи у Јапану су веровали да је трећи дан трећег месеца посебан, и да тог дана зли дуси могу да се усмере у лутке које би потом биле бацане у реке и океане, како би се ослободили злих сила. Током седамнаестог века, обичај се мења, и лутке више нису бацане већ су постављане на платформе.

Сада, већина породица у Јапану које имају ћерку држе лутке на платформама пет до седам „спратова“ високим. Украшавање куће почиње средином фебруара, и декорације се држе до краја 3.ег марта. Верује се да уколико нека од декорација не буде склоњена до 4.ог марта, девојчица из тог домаћинства ће се касно удати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest