Митрополит Јоаникије: СПЦ и Влада Црне Горе усаглашавају детаље Темељног уговора

FOTO: POGLED.ME

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је за Портал РТЦГ да се преговори у вези усаглашавања коначног текста и свих детаља Темељног уговора одвијају између будућих уговорних страна, као легитимних потписница уговора.

FOTO: POGLED.ME

„Преговори око усаглашавања коначног текста и свих детаља Темељног уговора, одвијају се између будућих уговорних страна као легитимних потписница уговора, а то су СПЦ и Влада Црне Горе. Сва питања, око детаља преговора, па и конкретно питање, које сте ми поставили, а везано за одговоре које је могуће добити у овој фази преговора, неопходно је упутити одговорним лицима будуцих страна уговорница (Патријарсији СПЦ и Влади Црне Горе)“, истакао је митрополит Јоаникије.

Влада Црне Горе потврдила је данас да је 4. јануара добила писмо патријарха српског Порфирија о усаглашавању Темељног уговора и да ће на њега, како наводе, благовремено одговорити већ наредне седмице.

Из Владе је саопштено да ће одговор на конкретно писмо патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Порфирија, а поводом усаглашавања нацрта Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ, Влада упутити почетком наредне седмице.

„У циљу постизања жељене сагласности, на обострано задовољство“, казали су из Владе.

Премијер Здравко Кривокапић изјавио је у недјељу вече да је спреман да „сјутра потпише Темељни уговор са Српском православном црквом“. Он је појаснио да то, међутим, зависи искључиво од Синода СПЦ.

Притом је навео да са стрпљењем очекује врло брзо потписивање тог документа.

Раније су медији пренијели како је Порфирије послао писмо Кривокапићу у којем се интересује о Темељном уговору између Црне Горе и СПЦ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest