Јоковић: Цијена пелета да буде испод 300 еура

Кубик цијепаних дрва за огријев је 65 еура, док у Подгорици пелет данас кошта 350 еура по тони, а на приморју је и скупљи

Фото: Поглед

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Владимир Јоковић вјерује у договор са произвођачима пелета, око цијене тог енергента. Каже и да тона пелета у Црној Гори треба да буде испод 300 еура, а додаје и да држава увијек може да посегне за крајњом мјером – забраном извоза.

Кубик цијепаних дрва за огријев је 65 еура, док у Подгорици пелет данас кошта 350 еура по тони, а на приморју је и скупљи.

Влада Црне Горе предузеће мјере за заштити потрошаче од даљег раста цијена, каже потпредсједник Владе и министар пољопривреде Владимир Јоковић, за Радио ЦГ.

“Ми ћемо донијети одлуке које ће бити у интересу грађана Црне Горе. Не можемо и негдје уопште нијесмо посвећени томе, ако су та кризна времена да се неко може обогатити”, поручио је Јоковић.

У земљама окружења цијена пелета је већ 500 еура. Наши произвођачи са петином производње могу покрити домаће тржиште, а остатак нека извезу каже Јоковић.

“Вјерујем да тих 15 или 20 хиљада тона које би задовољиле потребе Црне Горе да неће бити проблем, добио сам увјеравање од њих”, поручио је Јоковић и казао да вјерује у договор са произвођачима.

“Цијена пелета за Црну Гору треба да буде испод 300 еура”, поручио је Јоковић.

Више од 120.000 домаћинастава у Црној Гори грије се са дрва, а њих 8.000 на пелет.

“Оно што је проблем, јесту они који сијеку дрва у свом власништву, продају то стављају неке цијене, неко купи и ту се створило озбиљно надувавање цијена које нема економску оправданост”, поручио је Јоковић и позвао на солидарност, јер како додаје држава може и прибјећи крајњој мјери и забранити извоз пелета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest