Јоковић: Пољопривредницима на располагању 63 милиона еура бесповратних европских средстава

Фото: Поглед

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић и амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа данас су на газдинству корисника ИПАРД програма Радосава Брновић у Бобији на Цетињу, објавили усвајање ИПАРД III програма за период 2021 – 2027. године

Фото: Поглед

Усвајању овог документа претходила је континуирана комуникација са Европском комисијом и заинтересованим странама, те је у складу са сугестијама Комисије ИПАРД III програм и сачињен. Црна Гора тренутно користи преостала расположива средства из ИПАРД II програма која се формално могу користити до краја 2023. године, тако да ће се средства из новог ИПАРД III програма користити након истека овог рока. ИПАРД III програм садржи осам мјера подршке, а Црна Гора је до сада акредитовала управљачку структуру, односно добила овлашћење Европске комисије да може да спроводи мјере 1, 3 и 7.

„Овим програмом на располагању пољопривредним произвођачима је 63 милиона еура бесповратних европских средстава. Сматрам ово великим успјехом за цијелу Црну Гору и вјерујем да ће доступност ових средстава у значајном унаприједити сектор пољопривреде.“- истакао је министар Јоковић.

Финансијски допринос Европске уније за ИПАРД III програм повећан је у односу на претходни програмски период и износи 63 милиона еура.

“Посјете корисницима ИПАРД-а широм земље представљају право уживање, пошто су прилика да видим како предузећа корисника расту уз нашу подршку, и доносе користи њиховим породицама, заједницама и цијелој земљи. Кроз програм ИПАРД II, подржали смо више од 250 инвестиција свих врста и веома сам срећна што данас обиљежавамо усвајање ИПАРД-а III. Пољопривредна производња и агропрерада у Црној Гори треба да се прилагоде и унаприједе, како би били спремни и конкурентни за европско тржиште када земља постане пуноправна држава чланица ЕУ. Наши програми ИПАРД дају вам додатну шансу за повећање пољопривредне производње и смањење зависности од увоза хране.

Охрабрујем црногорске пољопривреднике и агропрерађиваче да у потпуности искористе ИПАРД II и предстојећи ИПАРД III а министарство да се на вријеме припреми за имплементацију нових мјера ИПАРД III и покаже да на добар начин управља фондовима и захтјевима ЕУ” – изјавила је амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа.

Инвестиције које ће бити подржане ИПАРД III програмом односе се на набавку опреме и машина, изградњу и реконструкцију објеката. Имплементацијом овог програма пољопривредни произвођачи ће се приближити и прилагодити захтјевима домаћег и иностраног тржишта, повећати продуктивност и конкурентност, као и диверзификацију и развој економских активности и побољшање квалитета живота у руралним подручјима.

ИПАРД III програмом предвиђено је увођење нових мјера којима ће се повећати искоришћеност додатних средстава, могу аплицирати и почетници у пољопривреди, постављени су нови лимити финансијске подршке, нови специфичних критеријуми и др.

„Доношењем ИПАРД III програма шаљемо снажну поруку да је ова Влада неповратно опредијељена да у процесу европских интеграција испуни све услове који су непходни за пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији. Реализацијом нових инвестиција које представљају успјешну причу попут ове коју данас можемо да видимо, увјерен сам, да ће црногорска пољопривреда направити нови искорак у достизању стандарда, створити могућност отварања нових радних мјеста и учинити пољопривреду пожељним бизнисом“ – поручио је министар Јоковић.

Винарија „Патримонио“ у којој је уприличена данашња свечаност налази се на пољопривредном газдинству које се бави виноградарством и винарством, а своје капацитет унаприједила је кро мјере подршке ИПАРД II програма.

„Пољопривредно газдинство је регистровано још 2014. године. Мале количине вина и ракије су стављање у Слободан промет. Винарија „Патримонио“ у овом формат је прошле године произвела прве капи вина. Објекат у којем се налазимо посједује најмодернију опрему у винарству, а земљиште на којем су засађени виногради изузетне особине за узгој винских сорти грожђа. Објекат је саграђен кроз ИПАРД лике програм подршке, а опрема и виногради уз помоћ ИПАРД II програма.

„План је да се у наредном период, уз помоћ ИПАРД III програма засаде виногради на додатних 4 ха површине, винарија прошири кроз Мјеру 3, а кроз Мјеру 7 саграде смјештајни капацитети. Диверзификацијом понуде са производње вина, на вински и рурални туризам сматрамо да ћемо створити сигуран основ за даљи развој овог газдинства као и локалитет уопште. Диспозиција изнад Скадарског језера, на пар километара удаљености од монумената црногорске историје као што су Жабљак и Ријека Црнојевић, те Каруча и Додоша, даје нам за право да вјерујемо у озбиљан потенцијал туристичког развоја“, изјавио је пољопривредни произвођач Радосав Брновић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest