Кабинет Ђукановића: Одбори прекршили пословник у страху од пријевремених избора

Намјера већине од 30. августа 2020. године, да се онемогући расправа у Скупштини о Предлогу одлуке за скраћење мандата Скупштине Црне Горе, данас је добила свој јасан израз на њеним радним тијелима – Одбору за законодавство и Одбору за политички систем, правосуђе и управу, који су исказали страх да се у расправља о овом предлогу, оцијењено је из Кабинета предсједника Мила Ђукановића. Како додају, онемогућавање да овлашћени представници Предсједника Црне Горе изнесу аргументе на скупштинским одборима је провидно политиканство.

Како наводе у саопштењу, кршећи одредбе сопственог Пословника предсједници одбора уз помоћ већине чланова одбора и унапријед припремљеног мишљења службе, које не заврјеђује коментар, јасно су исказали страх да се у Скупштини, на сједници заказаној за 30. септембар расправља о Предлогу одлуке Предсједника Црне Горе.

„Јасан страх од оног што предстоји и неумитно их чека на крају пута – пријевремени парламентарни избори који ће довести до стабилности друштва и избора Владе у пуном капацитету. Одредба члана 67 став 1 Пословника Скупштине експлицитно прописује да у раду одбора учествују представници предлагача акта и подносиоци амандмана на предлог акта који се на сједници разматра, те да се у противном, разматрање предлога акта одлаже. Позивајући се на чињеницу да је Предсједник Црне Горе инокосни орган, те да савјетници не могу да доносе одлуке у његово име заборавили су и надлежност одбора и Пословник“, наводи се у саопштењу.

Како додају, унапријед инструирани и усаглашени ставови предсједника и већине чланова ова два Скупштинска одбора, несувисла образложења и готово опипљива нервоза, по задатку присутне већине, која баштини методе опструкције као свој основни и једини начин дјеловања, не могу побјећи од истине.

„Предсједник Црне Горе је предлагач Одлуке о скраћењу мандата Скупштине. Поштујући одређења Пословника Скупштине да расправи на одборима могу присуствовати овлашћени представници предлагача, Предсједник је овластио своје представнике који ће на сједници одбора присуствовати и учествовати у раду као представници предлагача акта. Онемогућавање овлашћених представника Предсједника Црне Горе да изнесу аргументе на скупштинским одборима је провидно политиканство које је очекивано у атмосфери континуитета узурпације надлежности најважнијих државних органа“, наглашавају у Кабинету предсједника Ђукановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest