Kadić: Neće biti nestašice ljekova, izmireni dugovi

Фото: Принтскрин

DIREKTOR FZO U BOJAMA JUTRA

Kadić je naveo da u 2023. očekuju budžet od 420 do 430 miliona eura neophodnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić kazao je da su isplaćena dugovanja prema veledrogerijama i dobavljačima, i da neće biti nestašice ljekova usljed nedostatka novčanih sredstava.

„U četvrtak smo Montefarmu otpustili 13,75 miliona eura, što su sredstva neophodna da bi se izmirili svi dugovi prema veledrogerijama, odnosno dobavljačima do 1. novembra. Obaveze još neke imamo u vrijednosti od 10 miliona eura, ali to je nešto što je obezbijeđeno rebalansom, tako da ćemo imati adekvatna sredstva“, kazao je Kadić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ocijenio je da se situacija sa nestašicom, koja je bila do sada, neće ponoviti.

„Bio je problem u finansijama s jedne strane, s druge strane sa sajber napadom i nemogućnosti da se na digitalnoj platformi objave javne nabavke, kako bi se ljekovi mogli nabaviti“, naglasio je Kadić.

Kazao je kako očekuje da već od ove nedjelje ne bude ljekova koji nedostaju, te da u Fondu očekuju da će se do kraja godine ljekovi nesmetano nabavljati i distribuirati apotekama.

Kadić je rekao da je rješavanje problema bolnice u Meljinama kompleksno pitanje, a da je dugoročni cilj vraćanje te bolnice u javni zdravstveni sistem.

Očekuju najmanje 420 miliona

Direktor FZO je naveo da u 2023. očekuju budžet od 420 do 430 miliona eura neophodnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

„Ta sredstva trenutno neadekvatno trošimo. Gotovo dvije trećine sredstava se utroši samo na dvije stavke – ljekovi i medicinska sredstva, i ostalo su plate“, istakao je on.

Stomatolozi se vraćaju u škole

Kadić je naveo da će stomatološka reforma krenuti sljedeće godine.

„Napravljena je analiza, gdje je planirano da se stomatološke ambulante vrate u javno-zdravstveni sistem, u dom zdravlja, prvenstveno za djecu do 18 godina“, kazao je on.

Među osnovnim i srednjim školama u državi je identifikovano 59 objekata koji bi zadovoljavali uslove, uz adaptaciju, a kapitalnim budžetom je predviđeno skoro 800.000 za renoviranje i nabavku opreme, naveo je Kadić.

U Podgorici će u školama raditi 20 ambulanti za djecu do 18 godina, a Kadić je rekao kako se nada da bi sve moglo krenuti od naredne školske godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest