Како промашити буџетску потрошњу за 750.000.000 ЕУРА

ПРИМИЈЕЊЕНА ПРОМАШЕНА ФИНАНСИЈСКА УМЈЕТНОСТ

Или: како промашити буџетску потрошњу за 750.000.000 ЕУРА

Вјеровали или не – могуће је промашити потрошњу из буџета (читај: потрошити ЛОВУ свих грађана државе Црне Горе) и то за читавих 750 МИЛИОНА еура (три четвртине ЈЕДНЕ МИЛИЈАРДЕ ЕУРА)

Погледајте график из извјештаја ДРИ: у периоду 2017-2020, Влада је потрошила 750 МИЛИОНА еура више него је планирала Фискалном стратегијом из 2017. године!

По годинама то изгледа овако: 2017. годину су промашили за 6 милиона еура а 2018. за 89 милиона еура. Онда су се „малкице“ опуштили и распиштољили: 2019. су промашили за 231 милиона еура а 2020. годину су омашили за магично-харипотеровских 423 милиона еура.

Зашто је ово важно? Врло је једноставно: замислите ситуацију да Црна Гора на располагању ових 750 милиона еура као помоћ здравству, социјали, привреди и запосленима како би лакше превазишли разарајући утицај корона вируса? Са толиким новцима, држава Црна Гора би могла да направи много издашнији програм подршке привреди и свим физичким лицима који су угрожени, док би здравствени систем био на неупоредиво већем нивоу.

Овако, остављени смо на вјетрометини удара корона вируса који ће оставити дубоке посљедице по наш укупан привредни систем.

Заиста, направити оволики промашај и спржити гомилу лове свих грађана Црне Горе је коректна врста ПРОМАШЕНЕ примијењене умјетности. Овим људима треба дати Оскара ПРОМАШЕНОСТИ за главну улогу у комедији: „Најбрже растућа економија“. Ипак, сва је срећа да наставак ове комедије никада више нећемо гледати. Макар се надамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial