Каква криза вреба иза ћошка

Вријеме читања 2 минута

Пише:Ивана Барјактаровић Рмуш

Корона вирус је очекивано направио пометњу невјероватних размјера у свијету па и у Црној Гори. Свакодневно слушамо о томе како је наша Влада реаговала добро у пресудом моменту, да ли је то истина показаће вријеме. Овом приликом направићемо један осврт на буџет сваког просјечног градјанина Црне Горе.
Као што знамо већина људи у Црној Гори се „сналази“ да преживи мјесец дана. Прича о уштеђевинама је плусквам перфект и јако мали број људи успјева да склони нешто за „црне дане“. Е па ови „црни дани“ су управо дошли и шта сада? Куда? Како? Просјечан грађанин ради као конобар или таксиста, а знамо да су све такси службе затворене као и кафићи и ресторани, супруга му у већини случајева и не ради а породица захтијева опстанак. И како он да створи новац да преживе мјесец, ма много рекох, да преживе дан? О рачунима који чекају да буду плаћени да и не говорим јер то га чека на крају мјесеца као камен који ће додатно да му притисне већ оптерећена леђа. И шта он да ради? Коме да се обрати? Влада је причала о економским мјерама који ће помоћи приватницима, одложено плаћање пореза и доприноса, одложено враћање кредита ..све нека помоћ и повластице а онај прије поменути радник и даље грца јер не ради, дјеци не може тог дана да обезбиједи основно.
Ако су му којим случајем живи родитељи па још са пензијама, њих се држи као пијан плота а ако нема ни њих ШТА ОНДА?
Сведоци смо да у Италији лагано почиње хаос. Људи улазе у маркете, напуне корпе и онда ишетају не плативши том приликом ни један цент, уз коментар:“Новац немамо, а морамо да једемо!“ Почела је полиција да обезбедјује маркете јер другачије се народ обуздати не може. Ако боље размислимо и то ће бити привременог карактера јер глад не пита смијеш ли, она ти диригује МОРАШ! Наравно говоримо о Италији која је далеко..миљама испред нас. Шта онда ми да очекујемо? У случају да се ове мјере наставе, да народ настави да грца у немаштини, шта онда када почне да буде гладан??? Ко ће то да обезбедјује маркете, ко ће то да одржи мир у потенцијалном хаосу? Хоће ли то одржати ова власт која је за 30 година позатварала све фабрике, угасила на хиљаде радних мјеста, отјерала људе да се муче и сналазе да створе кору хљеба дјеци? Једино што од њих можемо очекивати је да покупе то што су стекли и нестану са својим приватним авионима. А ми ћемо остати да се крчкамо у хаосу који нам је неко други наметнуо и измислио из ко зна ког разлога.
Зато апелујемо да се људи на вријеме огранизују, пролеће долази, вратите се селу, разорите оно што нам је од очева и ђедова остало а давно обрасло, врло вјероватно да ће нам то бити једини извор прихода..што, ако боље размислимо, и није тако лоше. Погледајте само Кубу, због санкција које су им уведене комплетно острво је прекривено баштама, сваки педаљ земље је засијан и они живе од тога и ни најмање се не брину што Америка појачава санкције јер НИСУ ГЛАДНИ.
Зашто би ми бјежали од истог ако је у томе наш спас…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest