Камиони из Рудника угља Пљевља кренули ка Србији

Данас је у Србију транспортован тзв. мање калоричан угаљ – топлотне моћи 8.000-8.500 кЈ/к

ФОТО: РУДНИК УГЉА ПЉЕВЉА

Рано јутрос, у правцу Пријепоља, са Сепарације „Догање“ кренуло је шест камиона носивости 25 тона, чиме је отпочела реализација Уговора о продаји мрког лигнитног угља који је потписан између Рудника угља АД Пљевља (РУП) и Електропривреде Србије (ЕПС), јавља портал RTCG.

Руднички камиони кренули према Србији: Почела реализација уговора са Електропривредом Србије

Према плану, камиони ће, у двије смјене, вршити дневну испоруку 400 до 600 тона угља.

Како је саопштено из Рудника, на жељезничкој станици у Пријепољу вршиће се утовар угља у теретне вагоне, као што је и прецизирано у Уговору.

-Ово је велики дан за Рудник угља, јер смо успјели да пронађемо значајно тржиште за пласман нашег производа. Старији Пљевљаци добро памте колоне рудничких камиона који су извозили угаљ у Србију. Данас, присуствујемо обнови те сарадње, и то на обострано задовољство- поручио је извршни директор Милан Лекић.

Данас је у Србију транспортован тзв. мање калоричан угаљ – топлотне моћи 8.000-8.500 кЈ/кг. С тим у вези, Лекић се осврнуо и на оне коментаре и медијске написе који су доводили у питање исплативост овог аранжмана.

-Рудник угља продаје калорију, а не тону – метафорички речено. Цијена угља се формира на основу калоричне моћи угља, и то је нешто са чим не морају да буду упознати сви грађани, али би то и те како морали да знају сви вајни експерти који зарад ускостраначког ћара или из неких других мотива негативно коментаришу овај уговор. Дакле, по калоричној моћи угља, а на основу базне цијене, формира се цијена угља. Базна цијена за ЕПС-ом на 8.000кЈ/кг износи 28,80 еура, док је цијена за Термоелектрану Пљевља за топлотну моћ од 9.211кЈ/кг – 27 беура. То је цијена за ситне гранулате из цјеновника. За топлотну моћ од 9.211 кЈ/кг, која се дистрибуира Термоелектрани, цијена угља за ЕПС износила би 33,15 еурапо тони, што је за 20% више остварена цијена за исту калоричну моћ у односу на Термоелектрану, а то је, сложићемо се, значајан проценат- саопштио је он.

С друге стране, када говоримо о цијени за грађане Пљеваља, додаје Лекић, то је цијена за тзв. крупне асортимане чија је топлотна моћ 14.500 кЈ/кг и никако се не може поредити са цијеном мање калоричних угљева. 

-Цијена за крупне асортимане много је већа по гЈ у односу на онај угаљ који се пласира Термоелектрани. Подсјетићу, тренутна цијена €/гЈ за Термоелектрану је 2,931, док је за крупне асортимане 3,86 €/гЈ. Изражено у процентима, угаљ за Термоелектрану је 25% јефтинији од угља који се дистрибуира грађанима. Такође, битно је напоменути да за ове угљеве од 8.000 кЈ/кг које испоручујемо за ЕПС, цијена €/гЈ је чак 3,60 еура, што се, опет, уклапа у цијену ситног угља коју дајемо за широку потрошњу- саопштио је Лекић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest