Канадског милијардера Црна Гора „частила” 10 милиона евра

Надлежно министарство избегава објављивање документације о изградњи и условима досадашњег рада луксузног комплекса „Порто Монтенегро” у Тивту

„Порто Монтенегро”: марина за луксузне јахте, смештај за богате туристе (Фото: Википедија/Daniel Nyul(

Подгорица – Због одлука Владе Црне Горе, којој је деценијама председавао садашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић, држава је само на олакшице по основу пореза на гориво у протеклој деценији изгубила 10 милиона евра, које је поклонила канадском милијардеру Питеру Манку. Да се до краја не би расветлио само делић сумњивих радњи у изградњи марине туристичког комплекса „Порто Монтенегро”, намењеног за „одабране богате власнике станова и јахти”, Министарство економског развоја одлучило је да све папире сакрије од очију јавности.

Акција за социјалну правду (АСП) од министарства је затражила, између осталог, протокол о примопредаји наутичко-туристичког комплекса за марине и мегајахте, а који се односи на „Адријатик маринас” из Тивта и „Инвестмент корпорејшен ов Дубаи” с пратећом документацијом, као и купопродајне уговоре с новим стратешким партнером из Дубаија, инвестиционе пројекте, али и све извештаје о реализацији основног приватизационог уговора.

„Међутим, Министарство економског развоја тврди да не поседује тражену документацију, што је просто невероватно, посебно када се зна да је ресор надлежан за област туризма управо тај који је у ранијим годинама достављао скупштини извештаје и информације о реализацији овог приватизационог уговора. Иначе је овај владин орган укључен у приватизације у туризму”, саопштили су из АСП-а.

Наводе да је министарство одбило и захтев АСП-а да достави комплетну документацију по основу које је изградња „Бока плејса” у „Порто Монтенегру”, у јуну 2020. године, „од тадашње владе уврштена на Листу развојних пројеката у области туризма и сву документацију достављену од инвеститора”.

„До које је мере у изигравању правних прописа ишло министарство, показује то што се у решењу, којим се одбија приступ, наводи да документацију чине машински пројекат, архитектонски пројекат, елаборат енергетске ефикасности, електротехнички пројекат, па се онда стављају ’итд.’ и три тачке, што показује произвољност и паушалност у образложењу решења, а што га, поред осталог, чини незаконитим. Министарство тврди да се ради о пословној тајни у односу на тражену документацију иако већина докумената може чак да буде и јавно доступна и по својој природи не представља пословну тајну”, саопштили су из АСП-а.

Додају да оно „што је још битније јесте да се министарство не осврће на бизнис план, банкарске гаранције за инвестиције, документа о извору средстава за инвестиције и слично”.

„Начин одбијања информација показује очигледну намеру Министарства економског развоја да ускрати право на слободан приступ информацијама, чиме се угрожава право јавности да зна о пословима у које је укључена Влада Црне Горе”, став је ове невладине организације.

АСП ће, како саопштава, упутити жалбу Агенцији за заштиту тајности података и слободан приступ информацијама, против решења Министарства економског развоја којим је то министарство одбило да достави информације у вези с пројектом „Порто Монтенегро” и изградњом хотела „Бока плејс”, који је некадашња влада Демократске партије социјалиста лидера Мила Ђукановића уврстила на листу развојних пројеката у области туризма.

Пре неколико година је дошло до промене власничке структуре, па уместо канадског капитала, сада иза комплекса „Порто Монтенегро” стоји капитал из Дубаија, о чему је „Политика” писала.

Некадашњи војноремонтни завод „Арсенал”, на чијем месту се данас налази „Порто Монтенегро”, кроз приватизацију, пре готово деценију и по, дат је Манку. Акција за социјалну правду потврђује оно што се у народу годинама причало, да је „читав пројекат пратио низ бенефиција и повлађивања иностраном партнеру од тадашње владе, а свакако је најпознатија пореска олакшица за промет горива, па је држава због привилеговане пореске политике за богаташе у „Порту” за деценију изгубила више десетина милиона евра”.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest