Катнић није хтио, Нововић хоће: СДТ покреће истрагу о поријеклу Ђукановићевог првог милиона!

Главни специјални државни тужилац Владимир Нововић поново је отворио извиђај поводом кривичне пријаве коју је Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поднијела том тужилаштву 4. фебруара 2009. године против предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, предсједника Атлас групе Душка Кнежевића, Душка Бана, Жељка Михаиловића и бившег директора Управе за спречавање прања новца Предрага Митровића, због сумње да су починили кривично дјело прање новца на организован начин, потврдио је порталу Либертас портпарол Специјалног тужилаштва, тужилац Вукас Радоњић.

Како пише овај портал кривичну пријаву МАНС-а одбацио је Нововићев претходник, Миливоје Катнић, који је ту невладину организацију обавијестио 19. јула 2021. године да ни један од људи које је МАНС сумњичио није починио ни једно кривично дјело које се гони по службеној дужности.

Либертас је имао увид у извјештај који је Специјално тужилаштво доставило овог прољећа Европској комисији (ЕК) одговарајући на њихов захтјев да објасне шта су предузели и шта су утврдили поводом кривичне пријаве МАНС-а.

Тужилаштво их је обавијестило да је, у својству грађана, прикупило обавјештења од Душка Бана, Жељка Михаиловића и Предрага Митровића. Сва тројица су негирала да су се огријешили о закон.

Ђукановића нису ништа питали.

Тужилаштво је обавијестило ЕК да су, радећи по пријави МАНС-а, а посредством међународне правне помоћи, тражили банкарску документацију од швајцарске конфедерације и, како пише у том извјештају, обавили економско-финансијско вјештачење. Тражили су, навели су, и додатну банкарску документацију од Раиффеисен банке у Лугану – Швајцарска и након свега утврдили да нема кривичног дјела које се гони по службеној дужности.

Они су обавијестили ЕК да су Душко Бан и Жељко Михаиловић, на саслушању у Специјалном тужилаштву казали да су посједовали лични заједнички рачун у Раиффеисен банци у Лугану, у Швајцарској, и да су склопили уговор о инвестирању са фирмом “Цомстел ЛТД” са Кипра, власништво Душка Кнежевића. Циљ тог уговора о инвестирању, казали су, била је куповина акција на берзи у Црној Гори, па су са Кнежевићевом фирмом закључили уговор на двије и по године и са свог рачуна у Швајцарској пренијели милион и по еура на рачун Кнежевићеве фирме.

„Након што су добили информације о кредиту, или кредитним активностима везаним за кредит који је Душко Кнежевић завршавао за њиховог пријатеља Мила Ђукановића, и након што се установило да његов кредитни рејтинг, ипак, није довољан да се тај кредит може подићи, на захтјев Ђукановића пристали су да њихова трансакција на ‘Цомстел ЛТД’ у износу од 1.500.000 евра може послужити као колатерал за добијање кредита фирми ‘Цапитал Инвест’. О томе су информисали Душка Кнежевића да може њихов новац употријебити у ту сврху. Даље наводе да су наведених 1.500.000 евра које су заједно стекли, пребацили на рачун фирме ‘Цомстел ЛТД’ у власништву Душка Кнежевића по уговору о инвестирању. Предметни новац су стекли пословним активностима које су имали ван Црне Горе. Ради се о пословним активностима уназад отприлике 20 година које су рађене у земљама Европске Уније и доминантно су се бавили трговином некретнина, намјештаја, текстила, фрисхоповском робом, као и акцијама. Даље наводе да се никада нијесу бавили пословима транзита цигарета“, пише у том допису, наводи Либертас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest