Катнић оптужио Ненадића да се грубо умијешао у предмет „државни удар“

ОДГОВОРИО КОЛЕГИ ИЗ СРБИЈЕ
Катнић оптужио Ненадића да се грубо умијешао у предмет „државни удар“: Синђелић је под контролом БИА одлазио у Русију
„Такође, подсјећам Вас да је предузимањем мјера тајног надзора од стране БИА Републике Србије, сниман разговор Синђелић Саше са агентима ГРУ-а у више наврата, а између осталог и разговор у ком агенти ГРУ-а наређују Синђелићу да ликвидира Велимировић Мирка и тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића“


Катнић, Фото: Саво Прелевић

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић, оптужио је тужиоца за организовани криминал Србије Младена Ненадића да се, ометајући доказивање, грубо умијешао у кривични предмет који се води пред надлежним државним органима Црне Горе, такозвани „државни удар“.

Он је тако реаговао након што је Ненадић овдашњем Специјалном државном тужилаштву доставио препис службене биљешке о обавештењу прикупљеном од грађанина Мирка Велимировића.

Лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, недавно су на конференцији за медије рекли да је „лажни свједок Велимировић“, у српском тужилаштву признао да је лажно свједочио у предмету државну удар, јер је пријећено безбједношћу његовој породици.

Катнић, између осталог, подсјећа колегу из Србије да је свједок сарадник у том процесу Саша Синђелић био под мјерама тајног надзора које је спроводила Безбједоносно информативна агенција Републике Србије (БИА), те је под контролом те исте Агенције и одлазио у Русију гдје је дошао до идентитета организатора ове криминалне организације:

„А касније, опет у вријеме трајања мјера тајног надзора под контролом службеника БИА-е, прибавио и материјалне доказе – биолошки материјал који потиче од организатора ове криминалне организације, а који је изузет из хотелских соба гдје су они боравили, а ради се о агентима ГРУ-а, које доказе и посједујете и који сам ја лично видио у Вашој канцеларији у Вашем присуству. Такође, подсјећам Вас да је предузимањем мјера тајног надзора од стране БИА Републике Србије, сниман разговор Синђелић Саше са агентима ГРУ-а у више наврата, а између осталог и разговор у комагенти ГРУ-а наређују Синђелићу да ликвидира Велимировић Мирка и тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића. Тај разговор сам, такође, преслушао у Вашој канцеларији у Вашем присуству, када сте и казали да ћете га доставили, а опет нијесте ни то урадили“, навео је Катнић у писму.

Катнићево писмо Ненадићу преносимо у цјелости:

Поводом Вашег акта Мп.бр.103/20 од 27.10.2020.године којим сте доставили препис службене белешке о обавештењу прикупљеном од грађанина Мирка Велимировића Стр-пов.258/20 од 23.10.2020.године, као Главни специјални тужилац Црне Горе цијеним да сте се, ометајући доказивање, грубо умијешали у кривични предмет који се води пред надлежним државним органима Црне Горе, а у ком предмету је спроведен извиђај како у Црној Гори тако и у Републици Србији.

Наиме, предметни кривични поступак због кривичних дјела стварање криминалне организације из чл.401а Кривичног законика Црне Горе, кривичног дјела тероризам у покушају из чл.447 ст.1 у вези чл.20 Кривичног законика Црне Горе, и других кривичних дјела, у Републици Србији је спроведен у извиђајној фази самостално, а касније и по захтјевима за пружање међународне помоћи који су упућени од стране Специјалног државног тужилаштва Црне Горе.

У Црној Гори је у цјелости спроведен кривични поступак у коме је донијета првостепена осуђујућа пресуда за сва окривљена лица, а тренутно се налази у фази жалбеног поступка пред Апелационим судом Црне Горе. Напомињем, а то ћу касније и елаборирати, да сте током фазе истраге одбили да преузмете кривично гоњење у односу на држављане Републике Србије Богићевић Предрага и Ристић Немању, а истовремено сте одбили да ове окривљене изручите ради спровођења кривичног поступка у Црној Гори.

Ваш посљедњи поступак узимања обавјештења у својству грађанина од правноснажно осуђеног Велимировић Мирка у кривичном поступку „тероризам у покушају“ представља преседан који јасно показује намјеру мијешања у кривични поступак који се води пред надлежним судом друге државе, и то у односу на овај поступак није усамљени случај.

Требали сте саслушати Велимировића
У конкретном случају могли сте да саслушате Велимировић Мирка на околности постојања основа или основане сумње да је неко лице, укључујући и Главног специјалног тужиоца, извршило кривично дјело, али нијесте могли прикупљати обавјештења на околности извршења кривичних дјела за која је ово лице већ правноснажно осуђено.

Ово из разлога јер је у вези те кривично правне ствари, о којој се Велимировић Мирко изјашњавао пред Вашим замјеником Јовицом Јовановићем, већ спроведен извиђај, истрага, спроведен је главни претрес након којег је Виши суд у Подгорици донио првостепену пресуду, а у току је и поступак по жалби пред Апелационим судом.

Из садржине службене забиљешке произилази да је иста сачињена тенденциозно, ради постизања неколико циљева, али прије указивања на те циљеве подсјећам Вас на сљедеће: – Државни органи Републике Србије, а прије свега Специјално тужилаштво за организовани криминал је било дужно да спријечи дјеловање криминалне организације у правцу реализације криминалног плана вршењем кривичног дјела тероризма, а у вези догађаја из 2016.године, те да у том поступку осујети све радње припадника криминалне организације, како држављана Републике Србије тако и држављана других земаља који су дјеловали са ваше територије, а у правцу остваривања било ког елемента кривичног дјела тероризам на територији Црне Горе, посебно јер сте о свим догађајима и лицима били обавијештени, имајући у виду да су како према припадницима тако и према организаторима криминалне организације спровођене мјере тајног надзора.

На ово Вас прије свега обавезују унутрашњи закони Републике Србије, прије свега и међународни прописи о борби против тероризма; – Како Вам је све било познато, а на основу мјера тајног надзора које су спроводили државни органи Републике Србије, и резултата кривичног поступка који је вођен у Црној Гори, били сте дужни, а то нијесте урадили, да након што су одређени органи Републике Србије, и дјелови Безбједоносно информативне агенције Републике Србије дјеловали на ометању доказивања, а ово се односи превасходно на поступање према Синђелић Саши – свједоку сараднику у предметном кривичном поступку, да предузмете мјере у циљу гоњења тих лица и спречавања дјеловања припадника криминалне организације који су очигледно остали 3 намјерно неидентификовани од стране ваших државних органа.

Ометање доказивања и преко ТВ-а
Конкретно, уколико нијесте упућени(а не вјерујем да нисте), упућујем Вас да су за ометање доказивања у односу на свједока сарадника Синђелић Сашу коришћени и медији – ТВ „Хаппy“ када је Синђелић интервју давао по упутствима, контролом и надзором службеника Безбједоносно информативне агенције Републике Србије. – Коначно, били сте дужни, а опет нијесте ништа предузели, да када Вам се обратио Велимировић Мирко, који се налази на издржавању казне затвора у КПЗ Ћуприја и када Вам је било јасно из његовог исказа да је исти инструиран од стране других лица на давање оваквих обавјештења, да отворите извиђај у правцу откривања идентитета извршилаца тешких кривичних дјела против службене дужности и кривичних дјела против правосудних органа.

Да Вас подсјетим, уколико сте заборавили, а вјерујем да нијесте, Синђелић Саша је био под мјерама тајног надзора које је спроводила Безбједоносно информативна агенција Републике Србије, те је под контролом те исте Агенције и одлазио у Русију гдје је дошао до идентитета организатора ове криминалне организације, а касније, опет у вријеме трајања мјера тајног надзора под контролом службеника БИА-е прибавио и материјалне доказе – биолошки материјал који потиче од организатора ове криминалне организације, а који је изузет из хотелских соба гдје су они боравили, а ради се о агентима ГРУ-а, које доказе и посједујете и који сам ја лично видио у Вашој канцеларији у Вашем присуству.

Такође, подсјећам Вас да је предузимањем мјера тајног надзора од стране БИА Републике Србије, сниман разговор Синђелић Саше са агентима ГРУ-а у више наврата, а између осталог и разговор у ком агенти ГРУ-а наређују Синђелићу да ликвидира Велимировић Мирка и тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Тај разговор сам, такође, преслушао у Вашој канцеларији у Вашем присуству, када сте и казали да ћете га доставили, а опет нијесте ни то урадили. Такође, подсјећања ради, заједно смо преслушали и разговор у коме се договара набавка пушака које је требало пребацити у Црну Гору, а о чему су Вас обавијестили државни органи Црне Горе.

Исто тако подсјећања ради примјеном мјера тајног надзора које сте предузимали документовани су и састанци Синђелић Саше са агентима ГРУ-а на Калемегдану. Подсјећам Вас да су ове слике обишле читав свијет и објављене су у свим водећим свјетским медијима.

Те снимке који су прибављени на законит начин примјеном мјера тајног надзора нијесте доставили, али сте их зато, укључујући и пресретнуте разговоре предали Патрушеву уз обећање да их нећете предати државним органима Црне Горе.

Вучић јавно говорио о доказима, нећу Вам дозволити да мој „образ“ баците под ноге
Подсјетићу Вас да сте прије тога све доказе, који су очигледно достављани свима осим државним органима Црне Горе ради спровођења кривичног поступка, доставили и тадашњем предсједнику Владе Републике Србије Александру Вучићу, који је јавно говорио о садржини тих доказа, наводећи да неће дозволити да у Влади Републике Србије сједи било ко ко би учествовао у извршењу кривичних дјела или у припремању убиства страних званичника, да су о свему прикупљени непобитни материјални докази, да је тадашњи предсједник Владе Црне Горе свакодневно праћен и да су ти подаци достављани другим лицима у циљу предузимања даљих акција, те да је тадашњи предсједник Владе Црне Горе праћен најсавременим уређајима, те да надлежни органи Републике Србије имају све документовано са фотографијама, снимцима и директним признањима.

Сада хоћу да Вам саопштим зашто Вам се на овај начин обраћам. Ваш предсједник Александар Вучић је помињао очи и уши, да је све видио и чуо, али није помињао образ, па сте Ви себи дали за право да мој „образ“ баците под ноге. То Вам не могу и нећу дозволити.

Као што сам и навео у вези циљева које сте покушали да реализујете прије саслушања Велимировић Мирка, Ваш први циљ је био да створите ситуацију да се докази прибављени на законит начин, свједочки исказ Мирка Велимировића прикаже као исказ дат уз присилу и обману, те да као такав доказ није подобан да се на њему заснује пресуда.

Ваш замјеник пробраним безобразлуком уводи име „Дејан“ у поступак
Појашњења ради, Ваш замјеник се прави невјешт као да му није познато да Главни специјални тужилац Црне Горе не води предкривични поступак, те по први пут пробраним безобразлуком уводи име „Дејан“ у поступак који је под пријетњом живота Велимировића натјерао да се јави у полицију, мада Вам је то добро познато, да је директор Агенције за националну безбједност Црне Горе у то вријеме, а и данас, Дејан Перуничић, па би на овај начин да и њега уведете у ову причу.

Такође, као невјешти и неискусни тужилац, кроз уста грађанина Велимировић Мирка, наводи истог да каже да је Велимировић одбио Синђелића и да није купио пушке за новац који му је Синђелић предао, већ да га је на то подстрекао Миливоје Катнић (чиме би Миливоје Катнић подстрекавао Велимировића на извршење кривичног дјела). Насупрот томе Велимировић Мирко је у свом првом доласку у полицију Црне Горе изнио све чињенице, а које је понављао до окончања главног претреса.

Зашто Вам ово као Главни специјални тужилац Црне Горе стављам на терет? Зато што Вам је све познато из мјера тајног надзора које посједујете и зато што Вам овакво поступање антифашистичка Србија неће никада опростити. Све ово чините, а не знате што чините, да би издејствовали укидање првостепене пресуде која се сада налази пред Апелационим судом у испитивању по жалбеном поступку.

Да би ојачали претходно кроз задати исказ Велимировића, да је Главни специјални тужилац Црне Горе њему – 5 Велимировићу давао сугестије шта треба да изјави као окривљени, а прије свега да треба да оптужи Андрију Мандића, Милана Кнежевића и Демократски фронт, намјерно – злонамјерно заборављате да је у овом кривичном предмету Велимировић по својој вољи у складу са одредбом чл.401а ст.4 у вези ст.2 а све у вези ст.1 Кривичног законика Црне Горе открио и допринио откривању криминалне организације чијим припадницима и организаторима се судило пред Вишим судом у Подгорици.

Велимировић је након што је правноснажно осуђен пред тим истим судом и свједочио након што је позван као свједок и гдје је саслушаван у периоду од 08.02.2018.године до 01.03.2018.године, за које вријеме је по свом нахођењу долазио и одлазио из Црне Горе, и то укупно осам пута, па је изненађујуће, зашто га Ваш замјеник не упита, иако на то није имао право као ни да га испитује на околности на које га је испитивао, како је то на њега вршен притисак шта ће рећи пред судом када је слободно напуштао територију Црне Горе у вријеме давања свједочког исказа на главном претресу.

Да га случајно на територији Србије Главни специјални тужилац није подучавао шта ће рећи на главном претресу?

Нити је то радио нити је могао да ради, већ су то радили исти они припадници Безбједоносно информативне агентције, који су и до тада „водили бригу“ о прикупљању свих доказа у овој кривично правној ствари.

Заборављате исто тако да сте Ви у фази извиђаја који сте водили, а и по замолницама Главног специјалног тужиоца Црне Горе, прибављали и прибавили доказе о кривици Кнежевић Милана и Мандић Андрије за кривично дјело за које су првостепеном пресудом и оглашени кривим.

Изручили сте Синђелића, саслушавали Никића
Ви сте Синђелић Сашу изручили државним органима Црне Горе, Ви сте саслушавали Никић Славка, пуковника полиције Србије на основу чијег исказа је и донешене наредба о проширењу истраге за оптужене Мандић Андрију и Кнежевић Милана и Ви сте доставили и друге доказе.

Подсјећања ради и Никић Славко је на волшебан начин промијенио свој исказ на главном претресу пред Вишим судом у Подгорици када је видео линком и саслушаван, па Вас питам да ли сте случајно и од овог грађанина прикупљали обавјештења на околности да ли је и ако јесте ко на њега утицао да промијени исказ или да ли га је неко инструирао како да да исказ само пред Вашим Замјеником, када је тај исти свједок захтијевао да његовом саслушању не присуствује специјални тужилац из Црне Горе. Интересантно, обавјештења на ове околности нијесте се потрудили да узмете, нити да утврдите ко је на Никић Славка утицао у Републици Србији да промијени исказ.

Неспорно да судска пракса познаје ситуације да неки свједок у кривичном поступку промијени свој исказ, али је заиста за Гинисову књигу рекорда да три свједока у Републици Србији, а који су Вама добро познати – Синђелић, Велимировић и Никић Славко, у Србији промијене свједочке исказе, и то у вријеме када је првостепени поступак био у завршној фази или је окончан. 6 Коначно, признајем да је моја слабост, и тешко ми је повјеровати у очигледно истину да је човјек који се налази на функцији Специјалног тужиоца за организовани криминал Републике Србије прихватио да саслушава у својству грађанина Велимировић Мирка који се налази у КПЗ Ћуприја, те да он може имати сазнања о угрожавању живота лица и безбједности државе Србије, те да тај записник тако означава.

Признајем и слабост и не могу да прихватим да особа Вашег професионалног искуства може себи да дозволи да се у институцији каква је Специјално тужилаштво за организовани криминал Републике Србије у својству грађанина саслушава Велимировић Мирко на околности куповине пушака и да очекујете да ће ово лице говорити истину и себе довести у ситуацију да одговара за квалификовани облик кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл.348 Кривичног законика Републике Србије за које је запријећена казна затвора у трајању од двије до дванаест година, у ситуацији када је за кривично дјело из истог члана када му је пронађена мала количина оружја из основног облика овог кривичног дјела осуђен на казну затвора.

Дикић је признао дио радњи које су му стављене на терет
Али да кренемо из почетка. С обзиром на Вашу изненађујућу неупућеност, иако сте добро упућени у све, указујем Вам на сљедеће: Прибавите списе предмета Основног јавног тужилаштва из Ниша формиране против НН лица због кривичног дјела угрожавање сигурности из чл.138 ст.1 Кривичног законика Републике Србије из фебруара 2018.године, те ћете у тим списима наћи да је кћерки оптуженог Дикић Братислава пријећено од стране непознатог мушкарца који је оштећену Дикић Кристину на улици ухватио за капуљачу, повукао назад и казао јој „види дијете, кажи свом оцу да пази шта прича на суђењу, да вас све не побијем“.

У тим данима, у току главног претреса оптужени Дикић Братислав је признао дио радњи које су му стављене на терет, што је очигледно било веома лоше по криминалну организацију, па му је и од стране одбране – адвоката пријећено ријечима „пази шта причаш“, што је констатовано на записнику Вишег суда у Подгорици Кс.бр.14/17 од 26.01.2018.године. Поред овога породици окривљеног је пријећено, као што је напријед и наведено, па његова породица овај догађај није пријавила државним органима Републике Србије, па ни Вама као неспорном ауторитету по функцији коју обављате, јер их је било страх, већ су то пријавили државним органима Црне Горе који су предузели све неопходне радње, а преко државних органа Републике Србије, да се породица једног од оптужених заштити. Јасно је да је притисак на овог оптуженог да не износи своју одбрану у правцу признања извршења кривичног дјела вршен у Србији од стране припадника служби безбједности Републике Србије.

Као што сам и навео у погледу пријетњи, страха, утицаја и подучавања свједока да измијене свједочке исказе у овом кривичном предмету у вези 7 са Никић Славком имате у Вашем посједу и исказ овог свједока који је дао пред Вашим замјеником у фази истраге и исказ који је дао путем видео линка на главном претресу пред Вишим судом у Подгорици. Морате се сложити, вољно или невољно, да Никић Славко није долазио у Црну Гору, да није било комуникације између специјалних тужилаца Црне Горе и овог свједока, да је овај свједок промијенио исказ. Ко је утицао на њега? Одређена група људи чији је интерес био да епилог у овој кривично правној ствари не буде осуђујућа пресуда за оптужене Мандић Андрију и Кнежевић Милана.

Синђелић Саша, пред Вишим судом у Подгорици је свједочио више мјесеци и био изложен питањима од стране одбране, која су често била понижавајућа за свједока сарадника, па ипак Синђелић је током читавог тог периода, како је то на крају нашао и суд, свједочио истину. По сопственом избору након тога вратио се у Србију. Иста група људи чији је интерес оповргавање исказа овог свједока сарадника уређује да Синђелић гостује у емисији на ТВ „Хаппy“, у пратњи тих људи – припадника БИА-е.

Синђелићу је у Србији неко пријетио
Најинтересантније од свега, а што је чињенице, тај исти Синђелић Саша бјежи из Србије у Црну Гору и тражи азил, потпуно свјестан да ће бити изручен Хрватској. Да Вам помогнем да извучете закључак, неко је том Синђелић Саши, држављанину Републике Србије у Србији пријетио на тај начин да је морао да побјегне. Прије тога на њега је вршен толики притисак да је морао поново да буде под мјерама тајног надзора и да поново под тим мјерама тајног надзора говори о догађајима у Црној Гори.

Морате се запитати како су то над истим лицем са разликом од скоро три године примјењиване мјере тајног надзора за исти кривично правни догађај. Очигледно да је неком било потребно да Синђелић у наводним мјерама тајног надзора својим „пријатељима“ исприча шта се догађало то у Црној Гори.

Ти снимци предузетих мјера тајног надзора су од стране Вишег јавног тужилаштва у Смедереву достављени 14.01.2020.године, али ти исти снимци су од стране одбране окривљених Мандић Андрије и Кнежевић Милана покушани да буду достављени у завршним ријечима главног претреса.

Питам Вас као руководиоца Специјалног тужилаштва за организовани криминал, ко је адвокатима предао те снимке непун мјесец дана након њиховог настанка? Јесте ли истраживали то. Да ли то знате? Упућујем Вас да од Вишег јавног тужилаштва у Смедереву затражите допис Специјалног државног тужилаштва Црне Горе Кт-С бр.271/16 од 03.02.2020.године па ћете видјети да је Специјално државно тужилаштво Црне Горе указало на који начин су „мјере тајног надзора“ настале.

Да Вам појасним, мјере су настале уз пуно знање Синђелић Саше на кога су службеници Безбједоносно информативне агенције Републике Србије вршили притисак, пријетили му, подучавали га и захтијевали од њега да учествује у тој 8 фарси те да прије снимања тих кафанских разговора и да чувени интервју на ТВ „Хаппy“.

Доказ за то је исказ Синђелић Саше дат у својству свједока пред Специјалним државним тужилаштвом на записнику Ктр-С 159/19 од 22.06.2019.године. У том исказу свједок детаљно описује шта су му службенице БИА-е радили у Србији, како је био изложен тортурама, а Ви и Тужилаштво Србије о томе ћутите, иако смо тражили размјену доказа о свим чињеницама у вези са поступањем према Синђелић Саши.

Опет да не бисте били у заблуди, или да Вас не би погрешно информисали и обавијестили, постоји и писмо Синђелић Саше, које је дато адвокату у Републици Србији Нади Митровић Ракић из Смедерева, у коме Синђелић наводи да ће свака измјена његовог исказа који је дао пред Вишим судом у Подгорици бити продукт пријетњи по његову и безбједност његове породице.

То писмо је сачињено од стране Синђелића 20.02.2019.године, дакле прије предузимања „мјера тајног надзора“ над њим и његовог бјекства у Црну Гору. Мораћете признати да Главни специјални тужилац Црне Горе није могао на Синђелића утицати да састави ово писмо, ако је већ био под мјерама тајног надзора и праћен од стране службеника Безбједоносно информативне агенције Репубиле Србије, већ да је то продукт његове воље и жеље да остане при истим наводима које је саопштио пред Вишим судом у Подгорици.

Иако, сигурно нећете прихватити ништа од напријед наведеног, да Вас упознам, можете и прочитати и писмо Синђелић Саше, које је написао за вријеме боравка у екстрадиционом притвору, док је чекао изручење,у ком објашњава дјеловање службеника БИА-е и њихове методе, а које су очигледно примијењене и на Велимировић Мирка.

Службеници БИА-е извршили и даље врше најтежа кривична дјела
Упознајте се и са овим писмом, можда нађете, а ја тврдим да је има, основану сумњу да су службеници БИА-е који су наведени у писмима и у свједочком исказу Синђелић Саше извршили и даље врше најтежа кривична дјела против службене дужности и правосуђа.

Такође, не заборавите и да утврдите ко то из тужилачке организације Републике Србије даје адвокатима мјере тајног надзора, јер знамо да и то представља кривично дјело. Потрудите се да у Вашој кући пронађете извршиоце кривичних дјела. Неће Вам бити тешко.

Ако Вам и то није довољно размотрите детаљно обавјештења која сте прикупили, односно која су Вам сервирана од стране Велимировић Мирка.

Имате листинге комуникација Велимировић Мирка са његових телефона, нама сте их доставили као доказ у кривичном поступку. Из њих ћете видјети да Велимировић Мирко када је дошао да пријави своја сазнања у полицији Црне Горе, није никога звао да се нађе са њим у Црној Гори, а понајмање неког Дејана.

Имате и евиденцију преласка државних граница за Велимировић Мирка па ћете да видите да је у периоду од 07.02.2018.године до 01.03.2018.године(то је вријеме када је Велимировић свједочио на главном 9 претресу) више пута излазио из Црне Горе и ишао у Републику Србију, па сигурно Главни специјални тужилац није ишао са њим да га у Србији инструира шта ће да говори.

Коначно ако је тачно то што је Вама дао као обавјештење у својству грађанина, зашто га нијесте питали од кога га је било страх у Србији. Одговор је – од службеника БИА-е, припадника криминалне организације које „нијесте“ идентификовали већ су наставили да оперишу све ово вријеме.

На записнику Ктр-С бр.50/17 од 03.04.2017.године гле чуда, али не великог, и Велимировић бјежи из Србије и долази опет у Црну Гору гдје је „малтретиран, присиљаван и поучаван“ шта ће да прича, па је у том исказу описао разлоге зашто је, на који начин, како и под којим околностима потписао изјаву код адвоката Зорана Јањићијевића и која је овјерена 16.01.2017.г. пред Основним судом у Новом Пазару под бројем ОВ И бр.526/2017, да је од њега тражено да у ту изјаву буде унешено да не познаје Дикић Братислава и да он са тим нема никакве везе, те је тражено да у изјаву унесе да не познаје ни Синђелић Сашу.

Наводи да је све то урадио из страха за своју безбједност. Велимировић Мирко поново долази у Црну Гору у јулу 2017.године, када поново бива саслушан у својству свједока, на записнику Ктр-С бр.155/17 од 07.07.2017.године те у том исказу, а поводом изјаве дата код адвоката Зорана Јањићијевића и која је овјерена 16.01.2017.године пред Основним судом у Новом Пазару под бројем ОВ И бр.526/2017.

У битном Велимировић наводи да га је било страх, да је примијетио њему непознате људе да му обилазе кућу, да се плашио од људи из Ниша и других особа против којих се води поступак у Црној Гори за кривично дјело тероризам у покушају.

Даље наводи да је од адвоката тражио да ступи у контакт са лицима која су у кривичном поступку, те је и овај ступио у контакт са тадашњим адвокатима оптуженог Дикић Братислава, сам саставио изјаву коју је Велимировић Мирко и потписао не читајући је.

У истој тој изјави свједок Велимировић Мирко наводи да је у кривичном поступку у Црној Гори говорио истину, да је дошао сам у црногорску полицију, да га тамо нико није послао, те да је све у вези са његовом осудом која се тиче оружја истинито и тачно.

Овај свједок наводи да се бојао за безбједност своје породице и да су након давања изјаве пред адвокатом све пријетње и обиласци куће од стране непознатих људи престали.

Велимировић Мирко пред Вашим замјеником наводи да су његове изјаве биле унапријед припремљене у Специјалном државном тужилаштву и да их је он само потписивао.

Управо ово је један од циљева о којима Вам говорим, али заборављате да је Велимировић Мирко увјек саслушаван уз примјену аудио видео техничких уређаја, те ћете видјети да Велимировић сам износи своје свједочење током ког нити плаче, нити испољава страх.

Јасно је да се у Црној Гори осјећао сигурно и ван сваке опасности. Такође, иако сам сигуран да сте већ у посједу истих, достављам Вам и записнике (аудио 10 видео снимке) свједочења Велимировић Мирка пред Вишим судом у Подгорици, из којих можете видјети начин на који је Велимировић свједочио.

Колико је Главни специјални тужилац вршио притисак на Велимировића и подучавао га шта да каже, најбоље ћете видјети из снимка интервјуа који је Велимировић Мирко дао у својој кући у Брњаку новинару ради припреме документарног филма „Завјера“ Шемсудина Радончића, који је приказан на фестивалу документарног филма у Сарајеву, а чије изводе Вам достављам и који су објављени на интернету.

Сигурно му тада нико није шаптао шта ће да каже, нити га подучавао о томе, а видјећете и сами да је Велимировић у цјелости поновио свој исказ дат на главном претресу пред Вишим судом у Подгорици, посебно у погледу оружја и његове набавке. Коначно Велимировић Мирко је пресудом Вишег суда у Подгорици Квс.бр.149/16 од 07.12.2016.године оглашен кривим због извршења кривичног дјела стварање криминалне организације из чл.401а ст.4 у вези ст.2 а све у вези ст.1 КЗ ЦГ, у ком поступку је признао да је набавио оружје за потребе криминалне организације.

Из свега изнијетог веома јасно произилази да су према свим свједоцима у овој кривично правној ствари службеници БИА-е, уз помоћ и заједно са појединцима из тужилаштва Републике Србије, на све могуће начине злоупотребом својих службених положаја, настојали да другим лицима прибаве корист, при чему су дјеловали по претходном договору и претходно прихваћеном криминалном плану као припадници криминалне организације, а све у циљу да оптуженима Кнежевић Милану, Мандић Андрији, Дикић Братиславу прибаве корист у виду избјегавања кривично правне одговорности за учињена кривична дјела.

На означени начин основано су сумњиви да су извршили кривично дјело злоупотреба службеног положаја из чл.357 Кривичног законика Републике Србије.

Све напријед наведено неспорно указује да постоји основана сумња да су поједини припадници ове криминалне организације својим радњама остварили сва битна обиљежја бића кривичног дјела спречавање и ометање доказивања из чл.336 Кривичног законика Републике Србије, а други припадници ове криминалне организације, службеници Безбједоносно информативне Агенције Републике Србије и службеници Вишег јавног тужилаштва у Смедереву и кривично дјело неовлашћено прислушкивање и снимање из чл.143 ст.3 у вези ст.2 Кривичног законика Републике Србије, с обзиром на то да није спорно да су непозваним лицима – браниоцима, адвокатима Мироју Јовановићу и Душану Радосављевићу предали мјере тајног надзора које су спровођене над Синђелић Сашом и на тај начин им омогућили да се упознају са садржајем истих, а имајући у виду да су предметне мјере тајног надзора противзаконито спровођене уз пуно знање Синђелић Саше, као лица према коме се примјењују мјере тајног надзора.

Самим тим предметне мјере тајног надзора су незаконите, а лице је неовлашћено прислушкивано 11 Обавјештења која сте прикупили су посљедица извршења кривичног дјела изнуђивање исказа из чл.136 КЗ РС а који исказ је изнуђен од стране службених лица у вршењу службене дужности – припадника БИА-е, који су уз употребу пријетње, а што се види из самог стања Велимировић Мирка, да је исти више него уплашен и на граници нервног растројства због безбједности своје породице, те је принуђен прво да затражи да буде наводно хитно саслушан од Ваше стране, а потом је и дао изнуђен и унапријед припремљен исказ.

С обзиром на наведено, а имајући у виду бројне доказе које Вам уз овај одговор достављамо, надам се да ћете овога пута поступити професионално и да ћете у складу са законима Републике Србије, и прије свега тужилачком етиком коју сте до сада занемарили, покренути поступак утврђивања кривичне одговорности према лицима која су извршила најтежа кривична дјела како је то и наведено.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial