КЦЦГ: Орландић Чејовић демантовала да је било ком медију рекла да су респиратори након поправке враћени исправни

ПОЗВАНА НА САСТАНАК
КЦЦГ: Орландић Чејовић демантовала да је било ком медију рекла да су респиратори након поправке враћени исправни
„Др Орландић Чејовић тврди да то није ни могла рећи јер те апарате, како тврди, није видјела од 16. априла 2020. године када је упутила званичан допис директору КЦЦГ Јевту Ераковићу о томе да већина апарата не испоручује задате или њима приближне вриједности“, навела је директорица КЦЦГ-а Љиљана Радуловић


Фото: Саво Прелевић

Анестезиолошкиња Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) др Весна Орландић Чејовић потврдила је да нема доказ да је иједан респиратор из серије УВЕНТ и Флеxимаг провјераван прије него што је дат на употребу, што, како је рекла, и није ни надлежност анестезиолога, саопштила је директорица КЦЦГ-а Љиљана Радуловић.

Орландић Чејовић је, како је навела Радуловић, демантовала и да је било ком медију казала да су респиратори, након поправке у Турској, у периоду од маја до августа прошле године, „у КЦЦГ враћени исправни и провјерени“.

Из КЦЦГ-а је саопштено да је Орландић Чејовић позвана на састанак након што су поједини медији објавили да је тврдила како су респиратори марке УВЕНТ и Флеxимаг, који су купљени у априлу 2020, „прије постављања на пацијента провјерени по протоколу“. Састанку су присуствовали медицински директор КЦЦГ др Зоран Терзић, помоћница директора за контолу пружања здравствених услуга др Жанка Церовић, помоћник директора за инжењеринг и одржавање опреме Раде Гардашевић и консултаткиња у Министарству здравља и КЦЦГ Милица Минић.

„Она је демантовала и да је било ком медију казала да су респиратори, након поправке у Турској (мај-август 2020. године), „у КЦЦГ враћени исправни и провјерени“. Др Орландић Чејовић тврди да то није ни могла рећи јер те апарате, како тврди, није видјела од 16. априла 2020. године када је упутила званичан допис директору КЦЦГ Јевту Ераковићу о томе да већина апарата не испоручује задате или њима приближне вриједности. Мањи број апарата, како је тада званично обавијестила др Ераковића, је сигнализирао хардверску грешку, а један дио није пролазио иницијално чекирање, па се због тога нијесу могли ставити у функцију. Напоменула је и да је тада вентилација пацијената другим апаратима, а по принципима плућне протективне вентилације, постиже без проблема. Укупан број ових апарата, како је сама навела, у КЦЦГ био је 15 + 2. Ниједан од тих респиратора више није видјела од 16. априла 2020. године до прије неколико дана, 1. априла 2021. године, па самим тим, како је потврдила, није ни могла да буде упозната са њиховом исправношћу. Напоменула је да нијесу имали потребе за коришћењем тих апарата јер су имали довољно нових, тада пристиглих, и наших старијих“, наводи се у саопштењу директорице КЦЦГ-а.

Упркос томе што је 16. априла 2020. званично обавијестила тадашњег директора КЦЦГ др Јевта Ераковића, да ниједан од 17 респиратора није за употребу, Орландић Чејовић се, како се наводи, са њима опет срела 1. априла ове године. „Прошле недјеље, први пут у КЦЦГ су боравили представници турске фирме Денизлер и подгоричке фирме Глосариј. Они су дошли у КЦЦГ да би испитали и поправљали спорне респираторе. Када су једном од апарата марке УВЕНТ урадили стандардан сервис, и за њега тврдили да је исправан, респиратор је као такав, по њиховим наводима, прикључен на пацијента.“

Вршилац дужности директора те клинике др Горан Марјановић наложио је, како наводи Радуловић, да пацијент буде под сталним надзором.

„Респиратор за ког се тврдило да ради, престао је да функционише послије, отприлике, 24 сата. Све се десило у смјени др Орландић Чејовић. По њеним ријечима, одмах је пребацила пацијента на други апарат, а УВЕНТ је угашен. Пошто су га опет упалили, респиратор није прошао чекинг и сигнализирао је хардверску грешку, што је, како каже, и фотографисала. Након тога је, како каже, знајући да су турски инжењери ту, одмах позвала техничку службу, а они су однијели апарат изван просторија ЦИТ-а.“

Поводом навода власника турске фирме Денизлер, Серкана Дениза, који је појединим медијима рекао да су „током боравка овдје утврдили да су неки (респиратори) током употребе покварени због незнања са руковођењем“, Орландић Чејовић је, како додаје Радуловић, одговорила да ти апарати анестезиолозима служе за сигурност пацијента и да се они односе врло пажљиво према њима. „Објаснила је да сваки дан анестезиолога почиње провјером сигурности апарата које користе током лијечења пацијената. Да она зна, рекла је, никад није покварила ниједан апарат. Подсјетила је да је она специјалиста анестезије, са едукацијама из кардиоанестезије, са семинарима из механичке вентилације и, нажалост, једини субспецијалиста интензивне медицине.“

Орландић Чејовић је нагласила да, ако се нађе материјал за било чију кривицу, то свакако треба процесуирати, а да, ако ико мисли да у свему постоји њена одговорност, „треба да провјери редосљед потеза“.

„Гдје буде пронађен њен потпис, рекла је, за то ћу да одговарам. Подсјетила је да се њен потпис налази само на документу од 16. априла 2020. године када је, како каже, пријављено да им је сумњива цијела серија и због чега су тражили да се апарати склоне, да колеге и пацијенти не би долазили у потенцијалну катастрофалну ситуацију. Тим потезом су, како сматра, заштићени првенствено пацијенти, па онда и колеге. Додала је да мисли да би требало да има пуно потписа и прије и послије тога дана, 16. априла 2020. године. Пита се и има ли документације која је пратила те апарате до интензивне терапије, откуд ти апарати тамо, је ли их она донијела и има ли ико те податке наглашавајући да то није њен посао. Др Орландић Чејовић је навела да постоје службе које им гарантују да раде са апаратима који су прошли техничку процедуру пријема. Истакла је да је једино што жели да се не злоупотребљава активност Клинике за анестезију, реанимацију и терапију бола која је овим, као и свим осталим поводима, показала професионалност, досљедност и надасве посвећеност животу и сигурности пацијента“, навела је Радуловић.

„Што се тиче оптужби власника турске фирме о томе да су постављали нове дјелове који су, како је рекао, „нестали вјероватно током коришћења“, докторка је одговорила да она, наравно, никад ништа није украла. Нагласила је да не жели да се преко ње, њеног имена и њеног професионализма дешавају, како је казала, политичка препуцавања. Све што је јавно рекла, додала је, написано је 16. априла, и то је био искључиво професионални поступак без индиција да стаје на било чију страну, осим на страну пацијената и професије,“ закључила је директорица КЦЦГ-а Љиљана Радуловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *