Кључне државе за туризам Црне Горе у 2020. години

Кроз кратак пост и график, данас дајемо мали допринос фокусирању напора којим тржиштима морамо бити изузетно посвећени како би спасили макар дио сезоне 2020.

foto: danas.rs

Елем, данас увезујемо број ноћења туриста у индивидуалном смјештају по државама и процијењени пад БДП-а тих држава 2020. године, према подацима ММФ-а.

Наиме, према званичним подацима Монстата, највише ноћења остваре туристи из Русије – укупно 2,6 милиона ноћења. Процијењени пад БДП-а Русије износиће 5,5%; ипак, обзиром да је Русија авио дестинација, није паметно ослањати се на госте из ове државе.

Након Русије, највише ноћења остварују гости из Србије – укупно 2,5 милиона ноћења. Процијењени пад БДП-а Србије износиће 3% и један је од најмањих у Европи; додатно, обзиром да је Србија ауто дестинација, највеће ресурсе треба усмјерити на туристе из ове државе.

Гости из БиХ остваре око милиона ноћења. Процијењени пад БДП-а БиХ износиће 5%и; додатно, обзиром да је БиХ ауто дестинација, значајне ресурсе треба усмјерити на туристе из ове државе.

Логику већ капирате: што је мањи пад БДП-а државе, а број ноћења туриста већи, фокус на туристе из те државе мора бити агресивнији.

Подсјетимо, према ММФ-у, БДП Црне Горе ће пасти 9%, што је уз Хрватску највећи пад у региону. Обзиром да имамо сличну туристичку понуду (сунце и море, ослањање на шпиц сезоне), Хрватска ће нам бити највећи конкурент у привлачењу туриста из Србије и БиХ који ће одиграти кључну улогу за спас туристичке сезоне.

Када говоримо о домаћим туристима, ситуација је сљедећа: удио ноћења домаћих гостију у укупном броју ноћења износи око 5%, што значи да домаћи гости нису генерисали значајнију потрошњу у туризму. На крају, нису ни могли: са просјечном платом од 525 еура (у приватном сектору значајно мањом него у јавном) и падом куповне моћи домаћег потрошача који је изазван корона вирусом, биће јако тешко значајније утицати на повећање потрошње домаћих гостију у туризму.

Резиме: ове године ће се на приморју пити најјефтинија кафа.
Извор: Fidelity constalting

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest