Knežević: Ne postoji Vlada koja se nije bavila švercom cigareta ili narkotika; Da je Kentera ostao na čelu ANB-a, Abazović bi bio sledeći uhapšeni

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta komentarisao je gostujući u emisiji Jutro na Prvoj televiziji smjenu v.d. direktora ANB-a Sava Kentere i kazao da je on još ranije upozoravao da će postavljanje Sava Kentere na tu poziciju izazvati bezbjednosni haos.

„Dritan Abazović kao premijer koji je formalno pravno predložio Kenteru na poziciju v.d. direktora ANB je najodgovorniji za ovo što se dešava u bezbjednosnom sektoru. Jasno je da su određeni djelovi bezbjednosnog sektora, konkretno ANB i vojno obavještajna služba bili pod kontrolom Raška Konjevića, Sava Kentere i Ranka Krivokapića i imali su svoje izolovane akcije koje su poslednjih nedjelja usmjerene protiv Dritana Abazovića“, kazao je Knežević.

Lider DNP-a i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu kazao je da misli da je Kenterina smjena zakašnjela i da je trebalo to napraviti mnogo ranije.

„Prva izjava Sava Kentere nakon smjene da oni koji nisu spremni da prihvate standarde koje on promoviše najbolje govori o tome ko je bio na čelu ANB-a i najbolje govori o tome šta su bile teme Agencije. Pretpostavljam da su to bili čelnici DF-a, Srpska pravoslavna crkva i svi oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji gaje emocije prema Rusiji. Vratili smo se u 1948. samo u dopunjenom izdanju Srba i SPC i to je obilježilo rad Sava Kentere“, podvlači Knežević.

On Kenteru doživljava kao agenta CIE što su potvrdili zapadni centri moći koji samo što, kako navodi, nisu zalelekali za Savom Kenterom.

„To najbolje govori i o tome da je Kentera bio proizvod zapadnih ambasada na mjestu direktora ANB-a a to pokazuje i koliko mi samostalno donosimo odluke“, kazao je Knežević.

Komentarišući i nova imenovanja koja je sproveo novi v.d. direktor ANB-a, gdje je šef operativne tehnike u Zagoriču postavljen Bajo Popović, a načelnik PG Centra je Bojan Vukčević, bivši vozač nekadašnjeg premijera Duška Markovića, Knežević kaže da ta imenovanja dominantno dolaze iz same Agencije i sigurno je bilo procjena ko će se na poziciju postaviti odnosno, postavljeni su na pozicije oni koji su bili u nemilosti Sava Kentere kada je on došao na tu poziciju.

„I sad imamo čitav jedan krug – nezadovoljni smjenjuju ranije nezadovoljne pa sad oni koji će doći umjesto njih smijeniti ove i prosto se na taj način stvaraju klanovi u ANB-u. Mislim da je Agencija podijeljena na nekoliko klanova i pravo je pitanje kada će doći do javnih sukoba između njih. Imali smo i seriju tekstova o dešavanjima unutar Agenciju. Vidim da je uticaj Artana Kurtija pobijedio i da je on neformalni direktor a Dritan Abazović će svakako snositi odgovornost za sve što se dešavalo u bezbjednosnom sektoru. Savo Kentera više ne može biti predmet obrade onoga što se dešava a pomoćnici Kentere su osobe koje su svakako bile bliske i Dušku Markoviću i Milu Đukanoviću i Dejanu Peruničiću, a bojim se i određenim OKG“, precizira Knežević.

Govorio je i o pojedinim službenicima unutar Agencije koji imaju imovinu koja ne korespondira sa njihovim primanjima i pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da to ispita.

„Imali smo priliku da čujemo i da je Ljubo Milović jedan od suvlasnika hotela Podgorica a primao je platu od 700 evra“, kazao je Knežević.

„I Vlada Zdravka Krivokapića švercovala cigarete, djelovi tadašnjeg ANB-a, Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija bili uključeni“

Ne postoje djelovi nijedne Vlade dosad koji se nisu bavili švercom cigareta ili narkotika, kaže Knežević i dodaje da su oni bili u sprezi sa organizovanim kriminalnim grupama i uzimali procenat sza sebe i visoke državne funkcionere.

„Ostalo je nejasno jesmo li mi spaljivali nelegalne cigarete i spaljivali ih ili smo oduzimali legalne a u stvari švercovali. Bilo mi je smiješno juče kad je Dritan Abazović rekao koja se priča napravi oko jednog kamiona – tako je. Ovo je samo jedan kamion koji je uhvaćen, a koliko ih je koji su prošli i za koje niko ne zna gdje su završili. Imajte u vidu da su ovi kamioni praćeni od strane policijskih službenika, zajedno sa službenicima Uprave prihoda i carina. Da je Savo Kentera ostao na čelu ANB-a, Abazović bi bio uhapšen“, kazao je Knežević.

Kazao je da su djelovi ANB-a, Uprave prihoda i carina ali i Ministarstva finansija tokom Vlade Zdravka Krivokapića učestvovali u švercu cigareta.

„Ali je to posao Tužilaštva. Sam Abazović je rekao da trebaju da se provjere i 42. i 43. Vlada. Ja imam ozbiljne indicije da je i Vlada Zdravka Krivokapića, odnosno djelovi te Vlade, učestvovala u švercu cigareta“, kazao je Knežević.

Govoreći o pretresanju Andrije Mandića, Knežević kaže da je on pretresan na „nekom kršu“, i napravljena je fama da prenose neki novac.

„Ja sam pominjao da je Zdravko Krivokapić odmah nakon izbora tražio da Mandić i ja budemo osuđeni i makar malo i time pokazao zahvalnost time što smo ga postavili za premijera“, kazao je Knežević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest