Кнежевић за Поглед: Свако одлагање пописа представљало би кршење закона и нови вид асимилације српског народа, српског језика и СПЦ у Црној Гори

Јанко Плавшић

Гост портала ПОГЛЕД је Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта и предсједник Демикратске народне партије. Један од лидера Срба у Црној Гори и велики борац за слободу. Који је свој политички живот посветио борби против диктаторског режима и бољем положају Срба у Црној Гори.

               Прије него што почнемо са политичким дешавањима у Црној Гори, желим да вам честитам на вашем првом роману. Какви су утисци код читалаца да ли сте задовољни реакцијама до сада?

               Роман “Обала Несанице” представља мој први излет у прозу. Ради се о једној политичкој сатири која умногоме подсјећа на нашу друштвену стварност. Судећи по досадашњим импресијама оних који су прочитали књигу, чини ми се да смо сви живјели у “Обали Несанице.”

               Црна Гора се налази у тешкој политичкој кризи, најдубљој од смјене режима Мила Ђукановића, ко је по вама главни кривац за такву ситуацију?

               Главни кривац је Влада Здравка Кривокапића и дјелови парламентарне већине Демократе и УРА који нису спремни за тоталну демонтажу Ђукановићевог насљеђа, већ напротив, немају никакву нелагоду да ако треба са посланицима ДПС-а  изгласају Резолуцију у Сребреници, или било који други антисрпски документ, како би се додворили својим налогодавцима у амбасадама. Нажалост, чини ми се да наши коалициони партнери настављају са баштињењем вриједности Ђукановићевог система који је уназадио Црну Гору, и то је оно што им грађани који су гласали промјене не могу опростити.

               19. јула се настављају преговори представника парламентарне већине, очекујете ли помак и решење кризе? Да ли је на помолу нова влада са новим премијером? Пошто смо сведоци да је Здравко Кривокапић изгубио повјерење и подршку у парламенту.

               ДФ је јасно саопштио да је Здравко Кривокапић изгубио подршку и да би био елементарно демократски чин да сам поднесе оставку и тако разријеши ову озбиљну кризу. Ниједна функција појединца, укључујући и Здравка Кривокапића није вриједна нових разочарења грађана који су гласали за отклон од Ђукановићеве тродеценијске диктатуре. Надам се да је Здравку Кривокапићу јасно да управо он преузима одговорност уколико не буде договора и будемо морали ићи на нове изборе. Сад је тренутак да уради нешто у интересу Црне Горе, а то је да поднесе оставку и омогући парламентарној већини и новој Влади да почне са реализацијом коалиционог споразума који ће бити потписан.

               За Србе у Црној Гори наступајући попис је веома важан. Колико је то битно за Вас као политичког представника Срба у Црној Гори?

               Одржавање пописа је наша законска обавеза и свако његово одлагање представљало би кршење закона и нови вид асимилације српског народа, српског језика и СПЦ у Црној Гори, како би се зауставила неумитност да резултати покажу процентуални раст грађана који се изјашњавају као Срби, који говоре српским језиком и вјерници су СПЦ. Уосталом, у изборној кампањи је и сам Здравко Кривокапић одржавање пописа одредио као један од главних циљева кад побиједимо, али је изгледа све што је обећавао тад заборавио. И још иде и корак даље, увјеравајући нас да то никад није обећавао.

               Постоји иницијатива да се у свим општинама одрже избори у једном дану, да ли је то прихватљиво решење за ДНП?

               ДФ неће разматрати никакве нове иницијативе док се не разријеши постојећа парламентарна и криза у Влади. Не можемо се претварати да је све у најбољем реду и само бомбардовати новим иницијативама и то по принципу да почнемо кућу градити од крова док су темељи потпуно срушени.

               Били сте у посјети Русији и водили веома важне разговоре који су у корист Црне Горе. Како Русија гледа на овакав однос ове владе према њој? И колико им је битан добар однос са својом Словенском браћом?

               Посјета Русији колеге Мандића и мене представља нови почетак у односима са нашим доказаним савезником и братском државом. Приликом великог броја сусрета са представницима политичког и економског естаблишмента добили смо увјеравања да је Русија спремна инвестирати значајна средства у Црној Гори, и ја вјерујем да ћемо у наредном периоду имати и конкретне резултате наше посјете кроз различите економске пројекте и нивое сарадње.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest