KONGRESNI IZBORI U SAD: Bira se svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guverenera

Širom SAD građani glasaju na izborima koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata Džoa Bajdena. Bira se svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guverenera, kao i drugi zvaničnici na nivou saveznih država.

Više od 40 miliona Amerikanaca je već glasalo, ili poštom ili ranije, u državama gdje je to omogućeno. Ako je vjerovati poslednjim anketama, Republikanska stranka je na putu da ostvari značajan uspjeh na izborima – a navodno je pitanje samo da li će to biti mali ili veliki crveni talas ili cunami.

Najvažnije pitanje je svakako ko će imati većinu u Kongresu, koji trenutno kontrolišu Demokrate. Očekuje se da će Republikanci osvojiti većinu u Predstavničkom domu, dok je trka za kontrolu nad Senatom neizvjesnija, i zavisiće od rezultata izbora u nekoliko ključnih država – među kojima su Pensilvanija, Džordžija, Arizona i Nevada.

Zbog tijesnih izbora u odlučujućim američkim državama, i produženog roka za brojanje glasova u nekim državama, moguće je da će konačni rezultati biti poznati tek za nekoliko dana ili čak nedjelja.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp glasao je jutros na Floridi, nedaleko od svoje rezidencije Mar-a-Lago. Tom prilikom je izjavio da predviđa uspjeh republikanaca.

„Mislim da ćemo imati sjano veče“, kazao je on.  

Rojters navodi da je Tramp izjavio kako je glasao za guvernera Floride Rona Desantisa, potencijalnog rivala za nominaciju Republikanaca na predsjedeničkim izborima 2024.

Izborni dan u SAD odvija se bez većih problema na biračkim mjestima, a nadzor je posebno pooštren nakon dvije godine lažnih tvrdnji i teorija zavjere o tome kako se glasa i kako se broje glasovi.

Ipak, registrovane su manje nepravilnosti – u jednom okrugu u Nju Džerziju nije radila mašina za glasanje, kao i na jednom biračkom mjestu u Arizoni, dok su u Pensilvaniji neka birališta otvorena kasnije jer se zaposleni nisu pojavili na vrijeme. Zvaničnici u Arizoni objasnili su da glasači imaju izbor – ako ne radi mašina, mogu da ubace glasački listić u osiguranu kutiju ili da odu na drugo biračko mjesto ako ne žele da čekaju.

Od prošlih izbora 2020. godine, bivši predjsednik Donald Tramp i njegovi saradnici, usadili su duboko nepovjerenje u birače tvrdnjama da su izbori bili pokradeni. Zbog toga je poljuljano i povjerenje u demokratiju i izborni sistem, a neke države su uvele i restrikcije na glasanje poštom ili dodatne provjere identiteta birača prije nego što glasaju.

Osim o političkim predstavnicima, birači u pet saveznih država se danas izjašnjavaju i o legalizaciji marihuane za rekreativnu upotrebu. O legalizaciji marihuane glasa se u Arkanzasu, Merilendu, Mizuriju, Sjevernoj i Južnoj Dakoti, pošto je predsjednik Džo Bajden donio odluku da se posjedovanje marihuane dekriminalizuje.

Proteklog mjeseca, američki predsjednik je i pomilovao hiljade Amerikanaca koji su osuđeni zbog posjedovanja marihuane, što je bilo krivično djelo po federalnom zakonu.

Rekreativna upotreba marihuane već je legalizovana u 19 saveznih država, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da postoji otpor dodatnom ublažavanju propisa. Sve države u kojima se danas glasa, sem Merilenda, su konzervativne i 2020. godine su glasale za Donalda Trampa. U svim navedenim državama je već legalizovana upotreba marihuane u medicinske svrhe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest