Контрола телесне тежине

Вријеме читања 2 минута

Пише: Лејла Кубуровић Кастрат дипл. фарм. спец.


Прекомерна тежина има штетне последице по здравље и дуговечност. Губитак на тежини може бити спасоносан, посебно за оне који болују од шећерне болести, високог крвног притиска или атеросклерозе.
Људи трагају за „чаробном пилулом“ за мршављење, али овај пут се није показао сигуран, у смислу ефекта, а некада и безбедности. Резултати су недоследни и у већини случајева разочаравајући. Већина оних који губе на тежини верују да губе масноће, а углавном губе воду и мишиће. Вага показује ниже бројке, али већина изгубљене тежине враћа се за кратко време, када организам надокнади изгубљену воду. Неке дијете за брзо мршављење заснивају се на уносу велике количине беланчевина што може бити врло опасно јер оптерећује бубреге. Неке од ових дијета ограничавају унос калорија, па у неким случајевима изгладњивања тај унос може бити само 300 калорија дневно, на шта ће тело почети да вари властите беланчевине у настојању да заштити важнија ткива. Када изгубимо неколико килограма то не значи да смо изгубили само масно ткиво; велики део од тога је вода и мишићно ткиво.
Стално губљење и добијање на тежини је веома штетно за организам. Људи који упадну у замку брзог губитка тежине, најпре губе килограме, али на крају готово увек завршавају с већом тежином него пре. Спори, стални губитак на тежини има предности у односу на радикалне дијете. Људи са прекомерном тежином могу изгубити пола до један килограм недељно, ако поштују уравнотежени програм здраве исхране и вежбања.
Ево неколико чврстих чињеница на које се можете ослонити да бисте на здрав начин смршали:
-Увек доручкујте
-Избегавајте брзу храну

foto. grazia.rs
 • Једите три оброка дневно
  -Определите се за воће, поврће, махунарке и интегралне житарице
  -Контролишите количину оброка
  -За вечеру припремите јело сиромашно масноћама
  -Вежбајте
  -Једите пре одласка на пријем и прославу да не бисте долазили у искушење
  -Нађите некога ко ће вам помоћи и са којим ћете сарађивати да бисте остварили планиране циљеве и ради вежбања
  -Нека ваше активности буду такве да вас забављају
  -Усмерите своје напоре на побољшање здравља и тежина ће се побринути сама за себе
foto: ženskimagazin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest