Корона и економске мјере

Већ дуго је незапосленост велики проблем у Црној Гори. Пандемија корона вируса га додатно усложњава и доводи до неслућених размјера. Наиме, Међународна организација рада је процијенила да би ова епидемија могла да покрене свјетску економску кризу и узрокује да 25 милиона људи остане без посла.

То ће, након кризе 2008. године, без сумње, бити највећи удар на свјетску економију, а неки аналитичари већ говоре да се ради о највећој кризи у 21. вијеку.

У таквим условима, држава Црна Гора је дужна заштитити раднике од губитка посла кроз пружање помоћи оним привредним субјектима којима је она најпотребнија. Умјесто отпуштања радника, било би сврсисходно продужити уговоре о раду на одређено вријеме.

СНП ЦГ истиче примјере појединих послодаваца који су одлучили не само да своје запослене задрже, већ и да им обезбиједе двије плате унапријед како би им помогли да што лакше преброде економске тешкоће настале услед пандемије корона вируса.

Такође, као једну од мјера ублажавања кризе предлажемо одлагање плаћања рачуна за комуналије за све грађане на период од најмање 60 дана, њихово смањење или ослобађање од обавезе плаћање за први мјесец борбе са кризом. Ово је потребно из разлога што има много незапослених и лица у социјалној потреби који немају средстава за измирење рачуна.

Ту мјеру би пратила и забрана искључења потрошача са електро, водоводне и телекомуникационе мреже у периоду од најмање два мјесеца.

Осим тога, за вријеме ширења вируса било би добро ограничити зараде у јавном сектору на једну просјечну плату, имајући у виду чињеницу да је велики број функционера захваљујући програму Владе, односно народним парама, ријешио стамбено питање, па немају проблеме који муче већину обичних грађана.

Социјалистичка народна партија апелује на велике и профитабилне компаније да покажу солидарност и пруже подршку у виду новца или робе и услуга здравственим институцијама и угроженим категоријама становништва.

Сигурно је да само правовременим и координисаним акцијама можемо избјећи највећи терет кризе, при чему је кључно пружити подршку онима којима је она најпотребнија.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest