Корона одложила суђење за „државни удар“

Вријеме читања 2 минута

Предмет је додијељен судији подгоричког Вишег суда Зорану Радовићу

Поновно суђење за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори, које је било заказано  за 17. јануар, одложено је сазнаје портал Дан. Та одлука је донијета јер је међу оптуженима присутан вирус корона. 

Предмет је додијељен судији Зорану Радовићу. Претходно је био заказан за 18. октобар након чега је одложен на захтјев адвоката који имају већ заказана рочишта поводом других предмета. Како је раније за портал Дан одговорила портпаролка Вишег суда у Подгорици Аида Музуровић, одлуку о преносу суђења на ТВ донијеће вијеће суда на главном претресу.

Како је раније саопштено из Апелационог суда, вијеће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нијесу могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела.

Тада је одлучено и се оптуженом бившем генералу српске Жандармерије Братиславу Дикићу, укине притвор и да се пустити на слободу, што је и урађено.

Апелациони суд је 5. фебруара укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно око 70 година затвора. Поступак је враћен на поновно суђење Вишем суду у Подгорици пред измијењеним судским вијећем. 

Раније је судија Сузана Мугоша је приликом изрицања пресуде, поред осталог, навела да су руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов од 2016. године формирали криминалну групу у Србији, Русији и Црној Гори која је требало да изврши криминална дјела како би застрашили грађане Црне Горе, угрозе живот и тијело грађана и озбиљно угрозе основне уставне, политичке и друштвене структуре Црне Горе. Уовом предмету свједок сарадник био је Саша Синђелић.

Едуард Шишмаков је првостепеном пресудом, коjа jе укинута, осуђен је на 15 година затвора, Владимир Попов на 12, лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година затвора, а Братислав Дикић на осам година затвора. Предраг Богићевић и Немања Ристић укинутом пресудом били су осуђени на по седам година робије. Михајло Чађеновић био је осуђен на годину и шест мјесеци, Бранка Милић држављанка Србије која је са суђења побјегла у амбасаду Србије, била је осуђена на три године затвора. Милану Душићу је била изречена казна на годину и по затвора, Драган Максић био је осуђен на годину и девет мјесеци, Србољуб Ђорђевић на годину и по, а Кристина Христић била је осуђена на условну казну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest