Ковачевић: Слиједимо примјер и очувајмо дух славних предака

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић положио цвијеће на гробове јунака

Фото: Општина Никшић

Предсједник Опшие Никшић Марко Ковачевић данас је сарадницима положио цвијеће на гробове гласовитих јунака Новака Рамова Јововића и Стојана Ковачевића, који су сахрањени нееспоредно уз Саборну цкву Светог Василија Острошког у Никшићу. Тим чином, рекао је Ковачевић, одаје се почаст борцима Вељег рата из којег је Књажевина Црна Гора изашла 13. јула 1878. године као међународно призната држава. Читав тај процес, подсјетио је Ковачевић, започео је устанком српског народа у Херцеговини, јула 1875. године. 

-Такође данас обиљежавамо и не мање значајан 13. јул 1941. када је народ у Црној Гори устао против окупатора и сепаратистичких струја предвођених Секулом Дрљевићем. Данас када се налазимо под заглушујоћом буком повампиреног фашизма Секуле Дрљевића, сакривеног иза антифашистичког имена и легитимисаног од стране претходног режима, ми смо дужни да слиједимо примјер и очувамо дух тринаестојулских устаника чијим присвајањем повампирени фашисти Секуле Дрљевића хоће да им наносе срамоту и блатом прекрију њихово лице да би оно остало сакривено иза буке коју данас производе кличући Црној Гори покличем тадашпњег окупатора, нагласио је Ковачевић.

Због тога је важно, рекао је он,  да се сјетимо и принца Михаила Петровића Његоша који је одбио да буде на челу Црне Горе која би била успостављена на вриједностима које је прокламовао Секула Дрљевић, а подржала фашистичка Италија чија је краљица била његова тетка Јелена Савојска. То је чин личне храбрости, сматра Ковачевић, и потпуно у духу устанка који се десио и вриједан је дивљења и сваког поштовања и то не смијемо заборавити када обиљежавамо овај догађај.

-Ми знамо ко смо и не пристајемо да нам кроз тројанске коње организација које се маскирају антифашистичким именима и уводе у град чисти и непатворени фашизам и нацизам. Имамо пред собом свијели примјер устаника 13. јула 1941. године како треба поступити према онима који Црну Гору хоће да граде на вриједностима Секуле Дрљевића и Петровданске скупштине од 12. јула 1941.године. Ми смо они који ће „Живјела Црна Гора“ увијек рећи на свом језику а никада на језику окупатора и покличем који нам је он наметао. Свако ко данас то буде радио директно се баца каменом на овај велики датум и празник, али то је њихова ствар и њихов образ, поручио је први човјек никшићк општине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest