Кратак сан угрожава здравље за 15 посто

Веза квалитетног сна и имунитета је од суштинског значаја

Најновија научна студија показује да спавање које траје мање од пет часова може да угрози здравље организма за 15 посто. Веза квалитетног сна и имунитета је од суштинског значаја.

Када је човјек будан, мозак, али и остатак организма, користе хемијске супстанце познате као неуротрансмитери за међусобну „комуникацију“, односно слање информација од нервног до имуног и других система.

Спавање помаже да се залихе неуротрансмитера одрже на оптималном нивоу. Када особа не спава довољно или има лош сан, тијело производи мање неуротрансмитера. Посљедица тога је да многе тјелесне функције, укључујући и имуни систем, не раде најбоље.

Наиме, док човјек спава, организам производи више бијелих крвних зрнаца и цитокина производи ћелија имуног система, који ђелују као гласници имуног система и помажу у борби против инфекција и болести.

Самим тим, лош сан може да проузрокује њихову смањену производњу, што утиче на опадање имунитета, наводи лист и портал Реал Симпле. Недостатак сна чини неку особу подложнијом чак и обичној прехлади, упозоравају истраживачи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest