Кредибилитет и поверење

КРЕДИБИЛИТЕТ И ПОВЕРЕЊЕ

Пише:Л.К.К.

Foto: Treninzi.rs

Кредибилитет је утисак, односно осећај поверења и поштовања који, својим радом, понашањем и поступцима, изазивамо код других људи. Тешко се стиче, а може се врло лако изгубити.
Основу кредибилитета чине карактер и интегритет. Под карактером се најчешће подразумева скуп особина које одликују једну особу и које се испољавају према другим људима, према самом себи, према обављању својих улога и задатака и према друштвеним нормама. Људи са јаким карактером ће се заложити за оно у шта верују, чак и када то није у складу са мишљењем већине. Да бисмо имали интегритет, људи нас морају доживљавати као неког ко ради праве ствари из правих разлога. Увек морамо добро размислити о изборима које правимо и обећањима која дајемо.Такође, што више стручности поседујемо, то нам је већи кредибилитет. Отвореност и искреност су веома значајне особине. Када смо отворени и искрени, други не морају да погађају и претпостављају који су наши мотиви или намере. Професионализам је важан елемент кредибилитета јер показује другима да нам је заиста стало до односа који стварамо и онога што радимо .
Свако од нас процењује ниво поверења које има у људе са којима се среће. Наши односи са људима у које имамо поверење имају велику вредност и они се издвајају од других односа. То наравно не значи да ћемо непрекидно процењивати поступке људи којима верујемо, већ се то огледа у једној искреној вери заснованој на емоцијама да ће та особа увек поступити најбоље што уме и може. Када са неким имамо однос заснован на поверењу, то значи да нећемо губити време и енергију процењујући и анализирајући нечије поступке, већ да ћемо веровати да ће та особа урадити најбољу ствар , који ће истовремено бити и у нашем интересу.
Поверење у друге људе, нарочито у оне са којима сарађујемо, отвара огроман простор да се бавимо важним стварима и пословима, уместо да бринемо о томе да ли ће наши интереси бити заштићени. У тим околностима, наша сарадња се неће заснивати на међусобним правима и обавезама, већ на добровољности и спремности да се пружи максимум, а да при том сваки члан тима појединачно као и тим у целини добије елан и да стварају нове вредности.

Cloud Caching Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest