Кремљ: Русија максимално испуњава све обавезе у испорукама гаса Европи

Вријеме читања 2 минута

Русија беспрекорно и максимално испуњава све обавезе предвиђене уговорима за испоруку гаса, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„У сваком случају се може рећи да Русија беспрекорно и максимално испуњава све обавезе предвиђене уговорима, односно сви обими испорука су до максимума увећани, до могућег максимума у складу са оним уговорима који постоје, као и у складу са споразумима“, рекао је Песков одговарајући на питања о томе каква је ситуација са испорукама руског гаса Европи.

Он је додао, да што се тиче техничких и других питања, њих би требало упутити „Гаспрому“.Портпарол Кремља је саопштио и да је Русија спремна да испуни оно што је договорено о транзиту гаса преко Украјине и у случају да Кијев има неке комерцијалне предлоге, онда ће све функционисати.

Он је посаветовао Кијев да се обрати европским компанијама, које купују руски гас, а које могу да склопе нове споразуме за испоруку с обзиром на повећану потражњу.„Односно, како би се нешто транспортовало преко територије Украјине потребно је да то неко купи“, додао је он.Раније је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да је Кијев заинтересован да очува транзит гаса из Русије у Европску унију преко своје територије, јер не жели да изгуби две милијарде долара годишње.Кијев све чешће покреће питање очувања транзита због завршетка изградње „Северног тока 2“, као и због уговора који је потписао „Гаспром“ са мађарском компанијом „MVM CEEnergy“ за транспорт гаса „Турским током“.У Москви су навели да споразум о испорукама гаса кроз Украјину остаје на снази током целокупног периода важења и чак након тога Москва нема намеру да се одрекне те маршруте.Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да Русија види многе шпекулације на ту тему. Он је нагласио да је за девет месеци 2021. године „Гаспром“ повећао испумпавање за више од осам одсто, а крајем године ће земља премашити обавезе које су уговорене за транзит гаса.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest