Кривокапић представља програм и кабинет: Добили смо мандат за промјене, не за замјене

Мандатар Здравко Кривокапић представља предлог владе Црне Горе

Мандатар Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе образлаже програм и персонални састав нове Владе. Истакао је да су мандат добили за промене, а не замене, те да је, како је казао, на новој Влади да искористи шансу и врати Црну Гору на прави пут. Седници Скупштине присуствује и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Кривокапић је претходно честитао свим посланицима избор у новом сазиву Скупштине и подсетио да су сви имали прилике да виде експозе (комплетан текст експозеа можете прочитати на овом линку).

„Ово је оно што се могло у овом тренутку урадити. Десила се прва демократска смена власти и ако одајемо почаст претходној власти, онда неко треба да достави податке да бисмо имали циљеве који су мерљиви“, казао је Кривокапић на почетку излагања.

Он је истакао да је „задатак који данас преузимамо веома тежак“.

© SPUTNIK / НЕБОЈША ПОПОВИЋКривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе

„Изазови су велики, али као и у свакој кризи, наше је да искористимо шансу и вратимо Црну Гору на прави пут. Извршна власт, као до сада, неће наметати диктат Скупштини. Морамо поправити односе на путу до циља. За затечено стање одговорност носи искључиво претходна власт, не грађани и опозиција“, додао је мандатар.

„Добили смо мандат за промене, не замене. Кад бисмо којим случајем заборавили шта је народ поручио на овим изборима и ако бисмо помислили да смо добили мандат јер смо предодређени да владамо, тог тренутка бисмо се могли сматрати губитницима“, истакао је он.

Слобода се данас осећа на сваком кораку

Кривокапић је казао да је претходна власт константно унижавала стандард грађана.

Слобода се данас осећа на сваком кораку и кутку Црне Горе, наш народ верује у боље сутра. Безбедан и економски независан грађанин, слободан је човек“, истакао је мандатар.

​Држава је снажна онолико колико су јој јаке институције, додао је он.

„Нема тих појединаца или паралелних институција који смеју или могу бити јачи од државе. Трудићу се да будем премијер који ће мање говорити, а више радити. Желим да испуним очекивања свих оних који су гласали за промене, али и да одагнам страхове и бојазни оних који се промена плаше“, казао је Кривокапић.

„У овом моменту потребно је да у први план поставимо економију, борбу са ковидом, као и истинску владавину права, тиме направимо заокрет од досадашње политике и окренемо се просперитету и бољитку Црне Горе“, навео је мандатар.

Фокус на развојној економској политици

Кривокапић је поручио да ће фокус, поред слободе медија и функционалности правосуђа, бити на развојној економској политици, унапређењу конкурентности и одрживости јавних финансија, на здравој животној средини, доприносу у борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

Кривокапић је у Парламенту казао и да уређивачка политика и професионални стандарди Јавног сервиса РТЦГ остају забрињавајући.

„Истовремено, случајеви убиства Душка Јовановића и оружаног напада на Оливеру Лакић још увек нису решени“, додао је он.

​Мандатар се захвалио Европској унији и државама чланицама на помоћи који су до сада издвојиле.
„Желео бих да изразим велику захвалност Европској унији и свим њеним државама чланицама на до сада издвојеној хитној, најпре медицинској, а затим и финансијској помоћи Црној Гори, намењеној борби против пандемије ковида 19. Европска унија је на делу показала да Црну Гору види као део европске породице и ми ћемо са наше стране учинити све да јој се ускоро и формално прикључимо, са озбиљношћу у имплементацији обавеза које проистичу из преговарачког процеса“, навео је он.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе

© SPUTNIK / НЕБОЈША ПОПОВИЋПредседник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе

Медојевић тражио паузу због примедби на експозе, Кривокапић поручио да ће влада бити изгласана

Представљање програма каснило је скоро сат времена због примедбе посланика Демократског фронта Небојше Медојевића који је тражио паузу.

Пошто је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио седницу и усвојио дневни ред Медојевић је саопштио да се нису стекли услови да се расправља о предлогу програма владе.

Бечић је рекао да је било времена за интервенције, да је експозе достављен два дана пре почетка седнице.

„Колегијум смо имали био је представник ПзП (Покрета за промене). Остављено је да мандатар изнесе програм, а на нама да се изјаснимо и о програму и саставу владе. До овог тренутка Скупштина није добила примедбе на експозе и не видим да би седница Колегијума нешто променила“, рекао је Бечић.

Медојевић је тражио паузу јер има примедбе на експозе.

„Ако не желите да дате паузу, увешће се нови начин управљања парламентом који није добар“, рекао је Медојевић.

Мандатар Здравко Кривокапић рекао је да „овај програм није могао да буде другачији“.

„Они који немају податке немају право да се играју подацима. Да ли је ово семинарски рад то нека процени неко други. Ово је оно што се у овом тренутку могло урадити“, рекао је Кривокапић.

Поручио је да ће ова влада сигурно бити изгласана.

„Није мањинска већ влада народа. Тражили смо да не будемо критиковани, ако очекујете резултате онда нас. Орочите на шест месеци“, рекао је Кривокапић и додао да ће Влада у фебруару направити програм рада за 2021. годину.

Посланик Марко Милачић позвао је да кандидати за министре дођу из Белог салона у пленарну салу и „да им ту каже ко шта има да им каже“.

„Народ Црне Горе више не жели паузу. Овде нисмо ни због Милачића, Медојевића, ни због Ђукановића већ због грађана Црне Горе“, рекао је Милачић.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *