Кустурица и Бећковић на свечаности испод планине Повлен: Два века од рођења Достојевског

Вријеме читања 2 минута

Славни редитељ Емир Немања Кустурица, говорећи са великим емотивним и уметничким надахнућем о славном писцу, најавио је скори излазак свог новог романа „Драги мој Фјодор“, који ће послужити као сценарио за филм о Фјодору Достојевског

Dostojevski
Фјодор Михајлович Достојевски

Удружење љубитеља хришћанске културе и духовности „Свечовек“ свечано је обележило 200. годишњицу рођења Фјодора Достојевског у селу Доње Лесковице испод планине Повлен. На свечаности су учествовали академик Матија Бећковић, прослављени редитељ Емир Кустурица, ауторка емисије „Док анђели спавају“ Марина Рајевић Савић и други угледни учесници.

Свечаност је одржана у „Божјем селу“ Доње Лесковице, где је Свети Владика Николај почео своју богату каријеру као млад учитељ и управник школе, наводе из ове организације.
Панел дискусија, радна и свечарска вечера одржани су у парку културе сеоског домаћинства древне породичне задруге Ранковић, а на њима се говорило о животу и делу великог руског, словенског и светског писца.

У оквиру свечаности представљена је и тек објављена књига Матије Бећковића „Онамо, намо – портрети и песме“, у издању компаније „Новости“.

Славни редитељ Емир Немања Кустурица, говорећи са великим емотивним и уметничким надахнућем о славном писцу, најавио је скори излазак свог новог романа „Драги мој Фјодор“, који ће послужити као сценарио за филм о Фјодору Достојевског.

Свој допринос овом важном догађају дали су представници Компаније „Новости“ – директорка издавачке делатности, списатељица и новинарка Јелена Јововић, генерална секретарка Компаније Лидија Обрадовић и дописник Вечерњих новости из Лознице и Шапца Владимир Митрић.
Посебан тон и значај свечаности дала је прослављена новинарка и водитељка култне емисије „Док анђели спавају“ – Марина Рајевић Савић, и једна од највећих Звездиних звезда Душан Дуле Савић, најавивши скори излазак књиге о својој успешној фудбалској каријери из пера новинара Александра Апостоловског под насловом „Дуле Савић“.

Свечаност је својим присуством увеличао један од најеминентнијих свештеника Српске православне цркве, канониста и правник – протојереј проф. др Велибор Џомић са супругом, угледном лекарком са ВМА др Маром Џомић.
Овим догађајем почео је рад ове амбициозне и перспективне културне институције „Свечовек“, која је већ за непуних месец дана, на друштвеним мрежама, стекла рекордан број пратилаца и читалаца, наводе из те организације.

(Спутњик)

One thought on “Кустурица и Бећковић на свечаности испод планине Повлен: Два века од рођења Достојевског

  1. Koga više zanimaju biografski filmovi, pa makar i o Dostojevskom, kojeg mogu da razumiju samo oni obrazovani, malo je čitan, a što ga svi spominju da ga čitaju lažu. Dobro, reći ćete a film ,,Toma“? Ma Toma je Toma, kakav Dostojevski naspram njega. Ha, ha, haaaa! Muka je od svega. Umjesto da se snimaju filmovi poput ,Ko to tamo peva“, ,,Maratonci trče počasni krug“, ,,Balkanski špijun“, ,,Sjećaš li se Doli Bel“, ,,Otac na službenom putu“ oni navalili na biografije. Još Emir Nemanja piše, umjesto scenarija romane. Prva knjiga mu je na nivou gimnazijlskih pokušaja. Sad je napao na Dostojevskog, na Fjodora…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest