Квадрат стана у Атини достигао 25.000 еура

Тржиште луксузних станова, кућа и плацева у Атини претвара се у „магнет“ за супербогате, са растом интересовања за улагања, пише данас грчки економски лист „Ikonomikos tahidromos“.

Фото: Pixabay

По најновијем извештају међународне консултантске компаније за некретнине „Најт Френк“ (Knight Frank) „Велт рипорт“ (Wealth Report), цијене луксузних станова и кућа у главном граду Грчке су 2021. године порасле за 9,8 одсто, те се Атина попела на 27. мјесто на свјетској листи 100 градова са највец́им процентом раста цијена луксузног стамбеног простора.

Извјештај обухвата капиталне инвестиције у категорији купаца с највишим приходима. То су такозване „УХНВИ особе“ (Ultra High-Net-Vorth Individuals) с нето вриједношћу имовине од најмање 30 милиона долара.

По годишњем индексу „Прајм интернешнел ресиденшал“ (Prime International Residential Index – PIRI 100) који биљежи промјене цијена луксузних кућа, 2017. и 2018 године Атина је била на нули – цијена луксузних кућа није ни порасла нити се смањила.

У 2019. години повећање цијене је било седам одсто, док је 2020. године, када је избила пандемија, повећање достигло пет одсто. Стопа раста се удвостручила 2021. године и достигла десет одсто. То повећање се огледа у броју продатих луксузних кућа током 2021. године, а купци су како домаћи, тако и страни.

Нагли скок потражње за јединственим, веома скупим некретнинама, види се и по претпродаји кућа и станова у „мега пројекту“ у атинској приобалној области Елинико – на мјесту некадашњег аеродрома гдје се гради скупо, ексклузивно стамбено-пословно насеље за „високу клијентелу“.

Индикативне су трансакције у престижној централној четврти Атине, око премијерске палате „Максиму“. За 12 милиона еура (17.140 еура за квадратни метар), шефица Олимпијских игара 2004. у Атини, Јана Ангелопулу ту је на аукцији купила стан од 700 квадратних метара, до тада у власништву једне од најбогатијих грчких породица у историји, бродовласника Гуландриса.

Други стан на истом мјесту, такође од 700 квадратних метара, на другом спрату, опет породице Гуландрис, купила је једна бродарска компанија, за 25.000 еура по квадратном метру.

У атинском насељу са старим вилама Палео Психико, на рубу централног подручја града, у јесен 2021. један Кипранин је купио парцелу од 3,5 ара за 12,5 милиона еура (3,6 милиона еура за један ар).

Објављено је да је бродовласник Диамантис Диамантидис апсолутни лидер по обиму куповине у луксузном стамбеном приградском приморском комплексу „Астерас Воуљагмени“ куповином чак 11 од укупно 13 парцела одобрених за стамбену изградњу. Цијена није објављена.

Укупна вриједност свјетског индекса „ПИРИ 100“ порасла је за 8,4 одсто 2021. године, а 2020. за нешто мање од два одсто. Прошлгодишњи расте је највећи од 2008. године, када је успостављен тај индекс.

Од 100 анализираних тржишта луксузних кућа у свијету, само седам је имало пад цијена 2021. године, док је чак 35 одсто тржишта имало пораст за 10 или више процената што се сматра посљедицом утицаја пандемије.

Шампион повећања била је прошлогодишња куповина луксузних станова у Дубаију. Основне цијене су скочиле за 44,4 одсто, чиме су Емирати доспјели на врх листе „ПИРИ 100“.

С растом од 42,4 одсто, Москва није много заостајала 2021, а руски програм субвенционисања хипотекарних кредита и ниска понуда подстакли су раст цијена бар привремено. Сан Дијего (плус 28,3 одсто), Мајами (плус 28,2 одсто) и Хемптонс (плус 21,3 одсто) – све у САД, попуњавају преосталих пет првих мјеста у свијету.

Потражњу за најскупљим луксузним становима повећавају, пише „konomikos tahidromos“, ниске камате на кредите и доступност јефтиног финансирања, релативно мала понуда таквих станова и кућа, раст прихода, те и расположивих средстава богатих, посебно током пандемије, раст цијене дионица на берзама и рекордни износи бонуса директора и другог високог особља фирми.

Раст потражње, те и цијена, изазвало је и преиспитивање мјеста становања и начина живота током пандемије, допринијели су и до сада најфлексибилнији обрасци рада – „даљински“, с било којег мјеста у свијету, пораст броја милионера у свијету је 2021. био за пет одсто већи него 2020, а расту је допринијело и посједовање некретнина као средства заштите од инфлације.

Извор: ртцг

One thought on “Квадрат стана у Атини достигао 25.000 еура

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest