Лијек против короне у јануару: Француски научници тврде да су нашли молекул који убија вирус

Производња вакцине против короне у фармацеутској компанији Биннофарм

Француски научници из Института „Пастер“ у Лилу тврде да би лек против короне могао да буде доступан већ у јануару. Они наводе да су открили молекул који веома ефикасно убија вирус.

Ради се о леку који већ постоји, јефтин је и молекул који садржи убија вирус корона већ у 30 пута мањој концентрацији него оној која је у медикаменту, тврде француски научници, али не желе да открију о ком се леку и молекулу ради, пише „Франс 24“

Како је навео директор Института Гзавије Настиф, тај молекул је откривен током испитивања око 2.000 молекула и како они утичу на вирус корона.

Производња лека против вируса корона за лечење ковида 19

Будући да се ради о испитивању заснованом на већ постојећим открићима, то би знатно скратило пут до могућег третмана.

„Контактирали смо с произвођачем лека да бисмо им скренули пажњу на наше откриће. Веома су отворени за сарадњу. Мислим да ће урадити све што могу да би ставили на располагање овај лек“, каже Настиф.

Према налазима Француза, лек је ефикасан и код деце и одраслих, испробан је у лабораторијским условима, а сада би требало да почне клиничко тестирање. Како је рекао Беона Депре, научни директор Института, већ су завршена лабораторијска испитивања која су показала да лек има „значајну снагу против вируса“

Научници тврде да супстанца успешно убија вирус, а када се прими у каснијим фазама инфекције, знатно смањује преносивост на друге људе и спречава тешка запаљења код оболелих..

Како каже Гзавије Настиф, ради се о леку који је већ добро познат, користи се годинама, нема значајне пропратне ефекте и лако се подноси.

„Молекул у њему блокира репликацију вируса у људским ћелијама, укључујући и ћелије плућа“, каже Настиф.

Разноврсне таблете

Објашњава да се лек узима орално и да би могао да спречи развој тешког тока болести код оних који су заражени, али и да спречи заражавање код људи који су дошли у контакт са вирусом, те да асимптоматски носиоци шире вирус.

Међутим, научници истичу да ће и поред овог лека бити неопходна и вакцина, која спречава да до заразе уопште дође.

После обелодањивања овог налаза француских научника, јавили су се и скептици, који су указали на случај хидроксихлорокина. За тај антималаријски лек такође су се појавиле информације како је успешан против ковида-19, а изнео их је професор Дидије Раулт из Марсеја. Међутим, други научници су касније оспорили његову ефикасност и он је предмет великих контроверзи не само у научном свету.

Научници из Лила, међутим, тврде да се ради о потпуно другом леку, те да „хидроксихлорокин није био погодан за комплексне случајеве“.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial