Литија и Молебан у Беранама

Васојевићи су на данашњи велики празник, Недјељу побједе Православља над свим јересима и за одбрану Светиња, 8. марта 2020. молитвеним ходом од храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама до манастира Ђурђеви Ступови, исказали своје неслагање са неуставним и дискриминаторским тзв. Законом о слободи вјероисповјести.

Великим крсним ходом, у који се улило неколико мањих литија из више праваца, на хиљаде одважних и поносних Васојевићи су, носећи иконе у знак побједе Православља и иконопоштовања, као и одбране вјере православне, свете Цркве и Светиња, предвођени својим свештенством и монаштвом, уз црквене барјаке и духовне пјесме, прошли кроз град идући ка манастиру Ђурђеви Ступови.

Након одслуженог Молебана, ријечју поуке обратио се протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат Манастира.

Он је казао да је, много пута, у историји било случајева да је цар себи приписивао епитете који припадају божанству, када је цар проглашавао себе за Бога, међутим, сви који су то покушали, навео је о. Евстатије, срамно су завршили.

„Њихово име се помиње једино по злу, док они који су били свјесни ове истине, као што каже Синодик Православља, њихово име се увијек помиње по добру. Старозавјетни пророк Давид пјева: Господе, завољех љепоту дома твога и мјесто боравка славе Твоје. Ту љепоту дома Божјег ми, итекако, можемо да видимо, чујемо и осјетимо ако дођемо на света богослужења“.

„Међутим, ових дана та љепота дома Божјег изашла је ван наших храмова, изашла је на тргове и улице због овог Закона. Шта ми то видимо на улицама, осим љепоту Божју, видимо слогу, јединство, једнодушност, братску љубав и истрајност да се бране и одбране наше Светиње“, рекао је отац Евстатије.

Док је на једној страни љепота и љубав, нажалост, на другој страни, оцијенио је он, на црногорским улицама дешавају се немили догађаји, што не би смјело да се догађа ни у једној земљи на свијету.

„Дешавају се обрачуни криминалних банди у којима не страдају само криминалци, него и случајни пролазници. Нажалост, без било каквог одговора на све ово, држава се, тренутно, бави питањима свештеника, монаха, слободних новинара. Они су слијепи и глуви на ова немила дешавања, њихови главни проблеми су свештеници, монаси и слободни новинари у Црној Гори. Њих прате, прислушкују и с нарочитом пажњом на њихов рад гледају. Молимо их да ту пажњу обрате на оне на које би требали“, истакао је протосинђел Евстатије.

Осим тога, требали би, поручио је он, да виде оволики народ окупљен око светих храмова Божјих.

„Небитно је колики је број, да ли је 200, 250 хиљада, више или мање. Битно је да послушају оне који истражују јавно мњење и кажу да је против овог закона 70% грађана Црне Горе, а Устав Црне Горе обавезује их да буду народна власт. Према томе, морају да слушају вољу свог народа. Они нијесу ту да господаре овим народом, него да буду у служби свог народа, па их позивамо да то раде“.

„Ове наше литије и ово ваше присуство говоре да ћемо у нашој борби бити истрајни и да од ње нећемо лако одсустати, колико год да буде трајала. Ми ћемо издржати све до коначне побједе, а побједа је на нашој страни зато што је Бог на нашој страни“, поручио је о. Евстатије.

Хиљаде људи ове његове ријечи поздравили су срдачним аплаузом, кличући: Не дамо Светиње!  

Молитвеном ходу од Берана до манастира Ђурђеви Ступови присуствовао је и свештеник Владан Вукомановића из Тутина, који је приликом уласка у Црну Гору претресан од стране службеника полиције.

Протосинђел Евстатије, још једном, је указао да нијесу свештеници проблем Црне Горе и позвао надлежне службе да престану са овом праксом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest