Љепотица наших крајева, импозантна купа пуна историје која подсјећа на фишек метка(ВИДЕО,ФОТО)

Фото: Владан Обрадовић

На само неколико минута од Берана, на узвишењу одакле се пружа предиван поглед на град, налази се Јасиковац. Оно што чини овај парк посебно занимљивим јесте споменик Слободе, један од најнеобичнијих у Црној Гори.

Фото: Владан Обрадовић

Подигнут је 1972. на мјесту гдје су берански родољуби стријељани током ИИ Свјетског рата. Аутор је познати архитекта Богдан Богдановић, чувен по смјелим идејама и меморијалној архитектури. Спо­ме­ник пред­ста­вља сим­бол бор­бе за осло­бо­ђе­ње ко­ја се во­ди­ла у бе­ран­ском кра­ју то­ком бал­кан­ских, Пр­вог и Дру­гог свјет­ског ра­та.

Фото: Владан Обрадовић

Импозантна купа која подсјећа на фишек метка, висока је 18 метара и представља симбол борбе за ослобођење. Споменик је окружен са 40 гранитних блокова на којима је, са преко 10.000 слова, исписана историја Полимља.

А историја Берана писала се и овдје – на брду Јасиковац.

Из ло­кал­не упра­ве сма­тра­ју да је Спо­мен-ком­плекс „Ја­си­ко­вац“, кул­тур­но-исто­риј­ско бла­го.

За крај, уживајте у нашем видео снимку Јасиковца који неуморно подсјећа на љепоту ових крајева.

One thought on “Љепотица наших крајева, импозантна купа пуна историје која подсјећа на фишек метка(ВИДЕО,ФОТО)

  1. Господин Богдан Богдановић је на врху Јасиковца, делу Берана, направио уместо споменика који би се уклапао у окружење, фабрички димњак или масонски знак ( како су то неко аутори пре мене приметили) и он је подударност са оближњим димњацима некадашње Фабрике целулозе и папира. Колико је мени познато фишек изгледа нешто другачије. Приликом изградње споменика необавештени градитељи и извођачи уништили су и део археологије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest