Љубав на први поглед или само жеља

„Они су се заљубили и живели срећно до краја живота…“ свако од нас је читајући бајке маштао о томе или се макар надао томе. Колико је реално да је Пепељуга тражила принца или је само тражила хаљину и слободно вече…

Реалност је ипак другачија од дечије фантазије, али су научници доказали да љубав на први поглед заиста постоји! После бројних студија на ову тему, научници објашњавају како и зашто настаје љубав на први поглед:

Ова врста љубави је везана искључиво за хемију. Када видимо особу која нам је визуелно привлачна и када се, по нашем мишљењу заљубимо на први поглед, тада у мозгу долази до стимуланса и активације 12 режњева мозга који изазивају производњу великог броја хормона, а   међу њима и  адреналина који изазива „клецање колена“ и осећај губитка тла под ногама. Колико траје тај напад Купидона и његових стрела? Нажалост, не дуже од пар милисекунди.

На питање зашто се заљубљујемо у одређене особе, научници дају различите одговоре, неки од њих су: „Заљубљујемо се у особу са којом смо подсвесно утврдили генетску компатибилност за рађање“, је једна од њих. Затим, постоји теорија да мирис привлачи предмет жеље. Најједноставније објашњење је: ми смо у потрази за партнерима са карактеристикама које су сличне нашим. Несвесно смо у потрази и за партнерима који су слични нашим родитељима, без обзира на наш однос са њима.

Али сасвим је сигурно да оно што се дешава у тих пар милисекунди када нас погоде Купидонове стреле није љубав, већ минут страсти и жеље, али  може да послужи као одлична база да се изгради јака веза и права љубав.

„Да ли верујеш у љубав на први поглед или да прођем још једном поред тебе“?…да завршимо шаљиво. М. В

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest