ЛОША ПОРУКА ДЕМОКРАТСКИМ ИЗАЗОВИМА


Марковић предводи листу с Ђукановићевим именом
Борис Марић предвиђа да се ближи неки вид постђукановићевског периода и каже да ДПС доживљава одређене промјене посебно на пољу односа снага унутар партије и међу фракцијама


Изборна листа Демократске партије социјалиста (ДПС), може да носи назив њеног лидера Мила Ђукановића, иако је носилац актуелни премијер Душко Марковић, што би била лоша порука демократским изазовима, тврди извршни директор Центра за грађанске слободе (ЦЕГАС) Борис Марић.

Коментаришући за “Вијести” то што је актуелни премијер носилац листе, а не Ђукановић, казао је да се могло очекивати да ће Марковић носити листу.

“Ђукановић је предсједник државе, нормално је да није на посланичкој листи, али ће засигурно активно учествовати у кампањи, па се може десити да се листа ДПС-а зове управо по њему, што ће бити лоша порука демократским изазовима”, рекао је Марић.

Ђукановић је, након побједе на предсједничким изборима 2018, постао предсједник свих грађана Црне Горе, али никад није напустио позицију лидера владајуће партије.

Марић наводи да су на листи ДПС-а неки од Ђукановићевих најоданијих сарадника, међутим, јасно је да и ДПС доживљава одређене промјене “посебно на пољу односа снага унутар партије и међу фракцијама”.

“Све има своје границе, па и начин функционисања ДПС-а с Ђукановићем као персонификација те партије”, казао је Марић.

Тврди да се ближи неки вид постђукановићевског периода.

“Биће то прави изазов за ДПС, посебно код чињенице да нијесу имали алтернативу Ђукановићу на предсједничким изборима прије пар година. Мислим да је недостатак алтернативе, генерално у црногорској политици, један од кључних узрочника дубоке политичке кризе. То се мора мијењати ако мислимо мијењати ствари на боље у Црној Гори”, поручио је Марић.


Вијест да је Марковић носилац листе, а не Ђукановић, пренијели су и водећи медији у региону.

Према сазнањима “Вијести”, на изборној листи ДПС-а ће се наћи и представници Либералне партије, и то два, и 79 кандидата за посланика из ДПС-а. Коначна листа биће утврђена наредних дана, а према сазнањима “Вијести”, за листу су предложени готово сви министри.

Ђукановић је раније најавио да ће његова партија предати листу вјероватно 4. августа након предаје на локалном нивоу.

“Припремили смо листе за локалне изборе. Направили смо прецизну динамику да се један по један дан предају листе да бисмо обезбјеђивали потребну медијску пажњу за сваку од активности наше партије у свакој од пет општина гдје се одржавају избори. Моја претпоставка је да ће у финалу тога, 4. августа, када је и посљедњи дан предаје листа, бити предата ДИК-у и наша листа”, казао је Ђукановић прошле седмице у интервјуу Првој телевизији.

ДПС је јуче у коалицији са СД-ом предала одборничку листу за локалне изборе у Андријевици. Носилац листе чији је слоган “За Андријевицу! За Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић” је актуелни предсједник Општине Андријевица Срђан Машовић, а на листи је укупно 30 кандидата за одборнике.

Претходно је одборничке листе ДПС предао у Котору и Будви.

Носилац листе је актуелни предсједник Општине Котор Жељко Апрцовић, а на листи је још 32 кандидата за одборнике у Скупштини Општине Котор.

Коалиција ДПС, СД, Црногорска и ЛП предала је прошле седмице изборну листу и за Будву, у пратњи приватног обезбјеђења, предвођени носиоцем листе Николом Дивановићем, актуелним предсједником Општине који је на власт дошао пар мјесеци прије избора, након што је уз помоћ независног одборника Стевана Џаковића обезбиједио нову већину у СО.

На листи након Дивановића слиједе Предраг Јелушић (ДПС), Анђела Ивановић (Црногорска), Сузана Прибиловић (ДПС), Петар Ивковић (Социјалдемократе), Снежана Куч (ДПС), Драгана Пима (ДПС)…

Николић: Иза истраживања стоји опозиција и поједини медији
Портпарол ДПС-а Милош Николић реаговао је јуче на истраживање јавног мњења чији је закључак да би власт у Црној Гори могла да се промијени, казавши да је ријеч о “лажном истраживању”.

Он тврди да иза истраживања стоји опозиција и поједини медији.

Истраживање је од Нове српске мисли наручио бизнисмен Душко Кнежевић. Истраживачки тим под руководством Ђорђа Вукадиновића оцијенио је да би у Црној Гори на изборима 30. августа могло доћи до промјене власти, ако опозиција не направи неки крупан гаф и ако предсједник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић у посљедњи час из рукава не извади неку чудесну карту.

Према резултатима анкете, ако би се избори одржали наредне недјеље, за ДПС би гласало 35,9 одсто бирача, слиједе Демократе са 17,5 одсто, Демократски фронт са 17,2 одсто, Грађански покрет УРА са 6,1 одсто, Социјалистичка народна партија би имала 4,5 одсто, Права Црна Гора 3,8 одсто, Демос 3,5 одсто, Социјалдемократска партија 3,4 одсто, Бошњачка странка 3,2 одсто, а Социјалдемократе не би прешле цензус с 1,8 одсто. Демократе и Демос ће заједно наступити на изборима, као и Демократски фронт, СНП и Права Црна Гора, иако су у истраживању одвојене

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *