Ловац на астероиде послао прве снимке из свемира

Летелица ДАРТ, лансирана у свемир у пробну мисију скретања са путање астероида који би могао да постане претња по Земљу, послао је прве фотографије.Телескопска камера летелице коју је лансирала НАСА забележила је снимке на удаљености од око 3,2 милиона километара од Земље. На њима се види неколико десетина звезда које се истичу у односу на црну боју свемира. Ради се о звездама у близини сазвежђа Персеј, Ован и Бик.На основу овог снимка, стручњаци НАСА одредили су како је камера на ДАРТ-у усмерена у односу на летелицу. На основу тога моћи ће да усмере летелицу, како би било начињено још снимака.

Илустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021

ДАРТ се креће ка двоструком систему астероида Дидимос. Његова камера снимиће та два астероида који се крећу у пару, Дидимос и Диморфос пре него што удари у Диморфос како би их скренуо са путање.

Очекује се да ДАРТ стигне на циљ крајем септембра 2022. године. Ниједан од ова два астероида не представља опасност за Земљу, али је скретање са путање важно као могућност уколико се појави неки астероид који би могао да угрози нашу планету, објавила је НАСА.

Sputnjik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest