Мали, сићушни сведок великог страдања и одлучности народа да преживи

Ова фотографија је обишла свет. И данас изазива дивљење – мали, сићушни сведок великог страдања и одлучности народа да преживи.

Ушла је у ратне албуме и била незамењива у свим публикацијама као симбол тешких дана, великих борби и сјајних победа српске војске у Великом рату.

Ипак, да ли знате ко је “Око соколово” – војник са најпознатије фотографије из Првог светског рата?

Јунак са слике зове Драгутин Матић (1888 – 1970), најпознатији српски извиђач.

Рођен је у селу Калетинцу на обронцима Суве Планине. Учествовао је у свим борбама српске војске од 1910. године до краја Првог светског рата.

Од малена се научио вештини јахања, због чега је у војсци регрутован у коњицу да би касније био прекомандован у пешадију.

На одслужењу војног рока отишао је 1910. године у Београд. Учествовао је у оба балканска рата и у њима показао велику храброст. Учествовао је, такође, и у Првом светском рату, у свим важнијим биткама. Био је на Церу, Колубари, повлачио се преко Албаније, био на Солунском фронту, учествовао у његовом пробоју, учествовао у ослобођењу Србије.

Кући се вратио око Божића 1919. године. По повратку у родно село наставио је да се бави земљорадњом.

Између два светска рата био је и кмет у свом родном селу. Уживао је велико поштовање народа свога краја и биран је за општинског одборника.

Драгутин је 1965. године сасвим случајно сазнао за чувену фотографију на којој се налази.

Наиме, те године је издата грамофонска плоча “Марш на Дрину”, са његовим ликом на предњој страни. Костадинка Матић из Ниша, која је познавала Матића, купила је плочу и послала му је поштом.

Крајем децембра 1969. године се тешко разболео. Из војног гарнизона у Нишу на Суву планину је послат војни хеликоптер са лекаром.

Нажалост, лекар је закључио да, због стања у коме се налази, Драгутин Матић не би издржао пут до болнице. Умро је два дана касније, односно 01. јануара 1970. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest