Мандић: 19. август није дан Д за Црну Гору, можда неко повуче потпис за смјену Владе

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је Адриа телевизији да 19. август није дан „Д“ за Црну Гору, додајући да не искључује могућност да ће неко од подносилаца иницијативе за изгласавање неповјерењу Влади повући свој потпис, чиме не би ни дошло до гласања у парламенту.

Мандић сматра да је договор странака које су побиједиле на парламентарним изборима најбољи пут за излазак из политичке кризе у Црној Гори. А на питање да ли је 19. август дан „Д“ одговара одречно.

“Наравно да није дан „Д“. Ми вјерујемо да ће они који данас сједе у Влади Црне Горе добро размислити о нашем предлогу. Нисмо само један пут рекли, него поновили више пута, да ако они не желе разговор и договор у оквиру парламентарне већине, ДФ ће их свакако препустити судбини коју су они сами одабрали. Ми мислимо да је то погрешан пут и вјерујемо да се можемо сви сабрати око оне идеје која је била побједничка идеја на прошлим изборима“, казао је Мандић.

На питање да ли је могуће да неко од потписника иницијативе за изгласавање неповјерења Влади, под притиском са стране, повуче потпис, Мандић је рекао да не искључује такву могућност.

“Ништа не бих искључио када је у питању ДПС, јер су управо ДПС и њихов предсједник (Мило Ђукановић) успоставили то правило мијешања у унутрашње ствари Црне Горе. Под изговором да се Београд мијеша у унутрашње ствари Црне Горе у вријеме постојања заједничке државе, они који су одвајали Црну Гору од Србије, а ту првенствено мислим на политичку елиту која припада Демократској партији социјалиста, потпуно су се препустили и предали тим међународним адресама, али нијесу у оном обиму као што данас то видимо код неких других политичара. Али, да је ту штетну појаву на просторе Црне Горе донио Ђукановић – свакако да јесте“, истакао је предсједник НСД.

Мандић је поновио да је ДФ упутио фер понуду Дритану Абазовићу и Владимиру Јоковићу за ресетовање односа парламентарне већине са прошлих избора.

“Ми инсистирамо на томе да се одлуке доносе у Црној Гори. Мислимо да смо дали једну нормалну понуду, која би требала да ресетује наше односе и да врати све на изборну вољу, коју је Црна Гора исказала 30. августа 2020. године. Дакле, Демократски фронт је позвао Абазовића и Јоковића да сједнемо за сто, да се договоримо да она парламентарна већина, која је постојала 2020. године након одржаних избора, конституише нову Владу. Та Влада би била техничка, она би припремала изборе. Свакако да би у тој Влади требало оставити мјеста за припаднике националних мањина. Мислимо да они треба да учествују у свакој Влади Црне Горе и то би било једно од рјешења за велику политичку кризу која данас потреса Црну Гору“, казао је Мандић.

Лидер Нове српске демократије указао је да је главни проблем што се не поштује изборна воља грађана Црне Горе.

“Имамо проблем да се у последње двије године, од како су одржани избори, не поштује изборна вољу грађана Црне Горе, него првенствено слуша шта неко каже са стране, односно да се сувереност ове земље предала неким иностраним адресама, а да су политичари, који су тражили гласове од грађана Црне Горе, одлучили не да поштују те грађане, него више да поштују оне који нису учествовали на изборима и да ти извањци воде политику умјесто нас“, навео је Мандић.

Он је закључио да, уколико нема договора кључних политичких актера, онда треба ићи на опште изборе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest