Мандић: Да ли сте спремни да распишете предсједничке изборе; Ђуровић: Бранити Ђукановића нећу

Foto: Pogled

Ванредна сједница Скупштине на којој би требало да се одлучи о смјени предсједнице парламента Данијеле Ђуровић настављена је вечерас око 18 сати и 45 минута. На дневном реду је само та тачка

Посланица УРЕ Божена Јелушић рекла је да посланички клуб „Црно на бијело“ неће гласати за смјену Ђуровић, а посебно не она, као посланица.

„Предсједница Ђуровић и даље има моју подршку“, нагласила је Јелушић.

Посланица Социјалистичке народне партије Милосава Пауновић рекла је да та партија од почетка није учествовала у смјенама, нити Владе, нити предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Она је казала да су задовољни резултатима које је остварила Ђуровић.

Како је истакла, потез предсједника Мила Ђукановића да тражи скраћење мандата и обезглави парламент јасан је показатељ да парламентарна већина од 30. августа мора остати јединствена.

„Сматрам да треба да дамо допринос томе да останемо јединствени и да се иде ка томе да се коначно формира влада, на челу са Лекићем“, додала је.

Ђуровић је посланицима рекла да није битно да ли је она са „ове или оне стране“.

„Увијек ћу у сваком тренутку бескомпромисно бранити Устав, како год да сте наумили – свему сам наредна“, додала је Ђуровић.

Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић затражила је паузу од 15 минута и Бошњак је то одобрила.

Након паузе се процедурално јавио за ријеч предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић, који је упитао Ђуровић да ли је, у случају да Ђукановић противуставно распусти Скупштину која нормално функционише, спремна да распише предсједничке изборе, који би се одржали у истом дану у ком и парламентарни.

„Ако добијем одговор НЕ – госпођа Бошњак, која је потпредсједница парламента, спремна је да све то уради. Ако добијем одговор ДА – Демократски фронт ће истог момента повући своје потписе и ова иницијатива више неће постојати“, рекао је Мандић.

Посланик Демократске партије социјалиста Данијел Живковић рекао је да је прекршен Пословник, јер је расправа завршена.

Ђуровић је у одговору Мандићу истакла да не очекује да Ђукановић поступи неуставно и распусти Скупштину.

„Бранити предсједника нећу. Не вјерујем да ће то урадити. У случају да то уради, везано за расписивање избора, ја сам спремна да урадим све у складу са Уставом и законом“, додала је Ђуровић.

Подсјећамо, предлог за разрјешење је поднио 31 посланик.

Посланици црногорског парламента је требало да гласају о томе 2. септембра, али је потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак дала паузу, на захтјев посланичког клуба Демократског фронта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest