„MANDIĆ IMA JAKU REPUTACIJU U SRPSTVU“ Raković smatra da upravo Andrija svojim vezama u regionu može da pomogne narodu CG

Foto: Jutjub printskrin/ ŽIVA ISTINA

„Ne postoji šansa da Milo Đukanović pobedi na izborima za predsednika Crne Gore, a najbolji kandidat bi na predstojećim izborima bi bio Andrija Mandić“, ocjenjuje za portal ADRIA istoričar Aleksandar Raković.

Promijenila se vlast u Crnoj Gori ali mnoge stvari i dalje opterećuju odnose Srbije i Crne Gore. Pitanje priznanja Kosova je definitivno jedno od njih. Očekujete li da bi Crna Gora uskoro mogla povući priznanje tzv. Kosova i koliko bi to značilo u odnosima dvije države?

„Ne očekujem da Crna Gora uskoro povuče priznanje tzv. Kosova. Naime, povlačenje priznanja tzv. Kosova moglo bi se desiti samo ako bi Demokratski front i Socijalistička narodna partija imali natpolovičnu većinu članova u Vladi Crne Gore. U ovim okolnostima to je malo verovatno. Demokratski front će biti primoran da radi formiranja vlasti sklapa koalicije sa Demokratskom Crnom Gorom i Evropom sad. Te dve političke opcije – Demokratska Crna Gora i Evropa sad – su slepi poslušnici evroatlantskih struktura i neće se usuditi da naprave takav iskorak, kao što bi bila podrška povlačenju priznanja tzv. Kosova.

Ukoliko dođe do povlačenja priznanja tzv. Kosova, to bi najpre značilo da se Crna Gora u najvećoj meri vraća svojoj istoriji, srpskom identitetu i svojoj srpskoj državnosti. Samim tim odnosi sa Srbijom bili bi mnogo bolji, a treba da budu bratski.“

Kako komentarišete to da mnoge države sada povlače priznanje? Šta to konkretno znači za Srbiju?

„Veliki je kompliment za Srbiju to što sve više država u svetu povlači priznanje tzv. Kosova. To je pokazatelj da su argumenti Srbije bili ubedljivi i da istina pobeđuje. Naime, ne postoji nikakvo albansko demokratsko pitanje na Kosovu i Metohiji. Reč je o destruktivnom albanskom političkom separatizmu u službi zapadnog imperijalizma i albanskoj velikodržavnoj ideji koja preti stabilnosti Balkana.“

„Čudno, ali istinito“. Da li bi se ovim izrazom najbolje mogla prokomentarisati situacija u kojoj mnoge afričke zemlje poštuju teritorijalni integritet Srbije i povlače priznanje tzv. Kosova, a mnoge države iz okruženja, među njima i Crna Gora, ne?

„Zvuči paradoksalno, ali istinito je. U ovom trenutku Crna Gora na svojim nejakim leđima nosi ogroman teret velike sramote i izdaje zavetnog identiteta Crnogoraca u vreme kada su svi Crnogorci bili Srbi. Identitet Crne Gore zasnovan je na svetosavlju, kosovskom zavetu i Pećkoj patrijaršiji. Međutim, zli konvertit Milo Đukanović imao je namjeru da ljudima izbriše sećanje i otme im dušu.

Srećom, Crna Gora je na putu obnove svog srpskog identiteta i srpske državnosti. Pobediće Srbi. Najpravednije rešenje je da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska stvore jedinstvenu srpsku državu.“

U Crnoj Gori slijede predsjednički izbori. Vidite li bilo kakvu mogućnost da lider DPS-a Milo Đukanović, ukoliko se kandiduje, odnese pobjedu? Šta bi značio gubitak ovih izbora za Đukanovića?

„Ne postoji šansa da Milo Đukanović pobijedi na izborima za predsjednika Crne Gore. No, ne treba potceniti njegov destruktivni potencijal, koji će se srećom okrenuti protiv njega samog. Čini mi se da Ustavni sud Crne Gore neće biti kompletiran i da će Crna Gora doći u situaciju da Ustavni sud ne može da potvrdi rezultate predsedničkih izbora. U tom slučaju bi 19. maja 2023. u ponoć Đukanoviću istekao mandat, a time i imunitet. Tada bi predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović preuzela dužnosti predsednika Crne Gore.

Kada je reč o srpskom narodu i predsedničkim izborima u Crnoj Gori, najbolji kandidat za predsednika bio bi Andrija Mandić. Nema sumnje da bi srpsko i demokratsko glasačko telo u Crnoj Gori njemu dalo najviše poverenja. Pritom, Mandić ima visoku reputaciju u srpstvu i sigurno bi dobio veliku podršku javnosti u Republici Srbiji, Republici Srpskoj, našem okruženju i dijaspori. Srbi su jedan i nedjeljiv narod gde god da žive, a upravo Andrija Mandić ima najveću zaslugu za očuvanje, odbranu, negovanje i procvat savremene srpske ideje u Crnoj Gori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest