Мандић: Отишао је велики духовник, подвижник и непоколебљиви бранич православне вјере

„Историја ће забиљежити да је за његовог живота завршена највећа српска богомоља – Храм Светога Саве. „Нема веће жртве него да ко живот свој положи за ближње своје“ – ове свете ријечи посвједочио је својим примјером наш патријарх Иринеј, који је јутрос уснуо у Господу. Он је добро знао да ће долазећи на сахрану нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија, ризиковати свој овоземаљски живот“,

Mandić
Андрија Мандић и патријарх Иринеј

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, изразио је у своје и у име чланова НСД саучешће Светом архијерејском сабору, читавом српском народу и вјерницима наше Српске православне цркве поводом упокојења Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја.

Као вијест о губитку најближег, примио сам глас да је велики духовник и подвижник, непоколебљиви бранич вјере православне, брижни пастир и предводник, велики човјек и Србин, Патријарх српски, Иринеј, одложио своје претешко овоземаљско бреме и похрлио у сусрет Ономе коме је посветио читав свој живот„, казао је Мандић.

Он истиче да је била је част привилегија ходати људским и духовним правцем који је он трасирао.

Његов благослов и потпора у тренутку када се чинило да је све потонуло и изгубљено били су нам подстрек за одлучан отпор прогону и понижавању Српске православне цркве у Црној Гори„, рекао је.

Често оспораван од оних којима је сметала његова саборност, он је, наводи дање Мандић, благосиљајући своје непријатеље, без одмора и умора радио на учвршћивању јединства Цркве и одбрани националног и духовног идентитета и јединства српског народа.

Бдио је над највећом раном српског народа овога вијека – Косовом, ни за тренутак не заборављајући ни све остале српске духовне енклаве од Аустралије, Африке и обје Америке. Историја ће забиљежити да је за његовог живота завршена највећа српска богомоља – Храм Светога Саве. „Нема веће жртве него да ко живот свој положи за ближње своје“ – ове свете ријечи посвједочио је својим примјером наш патријарх Иринеј, који је јутрос уснуо у Господу. Он је добро знао да ће долазећи на сахрану нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија, ризиковати свој овоземаљски живот„, казао је.

Али, наглашава Мандић, он је био један од оних људи који су истински вјеровали у живот вјечни и код њих та врста страха од губитка овоземаљског живота није постојала јер су се они одавно опредијелили за Царство небеско.

У ове дане великих губитака и велике туге српског народа, аманети и благослови двојице великих пастира обавезују на још веће јединство и снажнији отпор покушајима да се обезвриједи допринос који је српски народ дао успостављању и историјском трајању Црне Горе и да се изгура на маргину политичке сцене. Била је велика част лично познавати Његову светост патријарха српског Господина Иринеја а још виша привилегија бити под његовим благословом у одсудним борбама које смо водили за опстанак нашег народа и Цркве у Црној Гори крајем прошле и у читавој овој години. Вјечнаја памјат нашем патријарху и слава му и хвала за све!„, закључио је Мандић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial