Манојловићу уручен француски Орден умјетности и књижевности у рангу витеза

Вријеме читања 2 минута

У биоскопу на отвореном, на Косанчићевом венцу вечерас 15. јуна пројекцијом филма Дон Жуан почиње 4. Фестивал француског филма, а као почасни гост отвориће га Предраг Мики Манојловић.

У амбасади Француске глумцу Предрагу Микију Манојловићу свечано је уручен Орден умјетности и књижевности у рангу витеза.

Манојловић је и кум Фестивала француског филма, преноси РТС.

Указом француске министарке културе одликовање је прослављеном српском глумцу додијељено још 2017. године а уручено му је јуче.

Амбасадор Француске подсјећа на највише домете богате каријере Предрага Микија Манојловића, међународна признања и његов значај у оквирима европске културе и умјетности.

„Ви неуморно радите на повезивању Француске и Србије, као и земаља Западног Балкана. Као бриљантни умјетник величанствене харизме, који остаје један од главних фигура југословенског филма 40 година, заправо филма уопште, најкраће речено. Ви сте истинска величина европске позоришне и филмске умјетности“, рекао је Пјер Кошар, амбасадор Француске

Добитник оредена, на француском језику, осврнуо се на породичне и професионалне везе са том земљом.

На први одлазак „фићом“ у Француску са родитељима и успомену на своју баку Францускињу, као и дио живота који је провео интензивно сарађујући са тамошњим филмским ствараоцима.

„Култура и креативност су суштина и кључ свијета, а кључ је често изгубљен или је рад на томе запостављен. Француска је светионик културе. Она је последњи бастион одбране европске културе пред општим налетом осредњости и моћи новца“, изјавио је Предраг Мики Манојловић.

У биоскопу на отвореном, на Косанчићевом венцу вечерас 15. јуна пројекцијом филма Дон Жуан почиње 4. Фестивал француског филма, а као почасни гост отвориће га Предраг Мики Манојловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest