MARIN LE PEN ŠOKIRALA RUSIJU! Neprijatno iznenađenje za Putina: Ovaj potez joj Moskva neće zaboraviti!

Foto: jutjub pritntskrin/ On Demand News
Desničarska francuska partija „Nacionalno okupljanje“ (RN), koju u donjem domu parlamenta predstavlja Marin Le Pen, uklonila je sa svog sajta predloge o produbljivanju diplomatskih veza sa Rusijom uoči parlamentarnih izbora, izvještava „Politiko“.

„Partija je tiho uklonila dio predloga u vezi sa odbrambenom politikom, obrisavši sekcije u kojima se predlagalo produbljivanje diplomatskih veza sa Rusijom, zaustavljanje projekata saradnje sa Njemačkom i izlazak iz zajedničke vojne komande NATO-a“, navodi se u članku.

Prema podacima „Politika“, protekle nedelje sa sajta stranke uklonjen je jedan od 17 programskih dokumenata iz predizborne kampanje Le Pen, koja je bila kandidat za predsjednika 2022. godine.

Dokument je bio posvećen odbrani i predlagao je traženje „saveza sa Rusijom po određenim pitanjima“ uz istovremeno distanciranje od Vašingtona, koji „ne uvijek djeluje kao saveznik Francuske“, podsjeća „Politiko“.

Napominje se da je RN u poslednjih nekoliko mjeseci ublažio neke od svojih najkontroverznijih stavova. Uoči izbora, partija nastoji da ojača svoj autoritet na međunarodnoj sceni, navodi se u članku.

Predstavnik „Nacionalnog okupljanja“ izjavio je za Politiko da će lider partije, Žordan Bardela, uskoro predstaviti svoj program, uključujući i dio o odbrani.

Ranije je anketa francuskog instituta za javno mnjenje (Ifop) pokazala da je 35% Francuza spremno da glasa za „Nacionalno okupljanje“ (RN) na izborima. Istovremeno, koaliciju predsjednika Emanuela Makrona podržava samo 19% birača.

Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna, partija „Nacionalno okupljanje“ više nego dvostruko je nadmašila koaliciju pristalica predsjednika Makrona, osvojivši 31,36% glasova. Nakon toga, Makron je najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga – 30. juna i 7. jula. Prema anketama, za partiju „Nacionalno okupljanje“ spremno je da glasa više od trećine Francuza, dok će predsjednička koalicija dobiti manje od 20% glasova.

Pogled.me/Informer

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest