Марковић: Ђукановић и ја смо разговарали са Амфилохијем, предложили смо обуставу примјене Закона


„Влада је била спремна да обустави имплементацију Закона о слободи вјероисповијести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру“


Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је јутрос да су он и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић недавно предложили митрополиту црногорско-приморском Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохију обуставу примјене Закона о слободи вјероисповијести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права и наставак дијалога, али да је Митрополит, упркос томе, позвао на наставак литија, „а СПЦ наставила кршење закона у свакој прилици.“


„Као што вам је познато, и како сам саопштавао јавности, у више наврата одазивао сам се и састајао са митрополитом Амфилохијем, а поводом Закона о слободи вјероисповијести и других важних питања која су се наметала у односима између државе и православне цркве. Тако је било и прије неколико дана, кад смо се позиву митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем, одазвали ја и предсједник државе Мило Ђукановић, као највиши представници извршне власти у Црној Гори. Тај састанак био је потврда нашег поштовања према Митрополији и другим епархијама Српске православне цркве, али и потврда наше трајне опредијељености да водимо дијалог и тражимо заједничка и најбоља рјешења. Разговор који смо водили био је садржајан, дуг и конструктиван, и окончан је јасним предлозима које смо предсједник Ђукановић и ја саопштили, а чији циљ је излазак из тренутне ситуације која оптерећује укупни друштвени амбијент. Конкретно – Влада је била спремна да обустави имплементацију Закона о слободи вјероисповијести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру. Паралелно са тим, понудили смо и за сљедећу седмицу предложили наставак започетих преговора на експертском нивоу, за шта се Владин тим припремао током претходног периода“, саопштио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.


Отворени смо за дијалог и тражење рјешења, али не за уцјене и притиске. А док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за Српску православну цркву и њене вјернике.
„Нажалост, са друге стране је као одговор услиједио позив митрополита Амфилохија да се организују литије, што се тумачи као наставак неразумијевања и конфронтација које у Влади не желимо, јер оне представљају сметњу нашем грађанском складу и просперитету. Поред одбијања дијалога, а самим тим и могућности да се пронађе одрживо рјешење, Српска православна црква наставља са кршењем закона у свакој прилици, па и кад је у питању успостављена пракса нелегалне градње у оквиру црквених имања, и изван њих“ – казао је Марковић.

Предсједник Владе Душко Марковић је поручио да је Црна Гора је демократско друштво европских и евроатлантских вриједности у којем су дозвољена јавна окупљања догод она не угрожавају права других, и додао да ће Влада обезбиједити њихово остваривање у складу са законом и актуелним правилима.

„Дакле, најављене литије морају бити организоване на начин који подразумијева примјену епидемиолошких мјера и препорука, уз истовремено поштовање здравља и живота свих грађана, а све у духу једнаке примјене закона, што је стандард који обавезује сваког појединца и сваки колективитет. Уз позив на поштовање закона, Митрополији и епархијама Српске православне цркве и даље остављамо могућност да у оквиру дијалога и правног система Црне Горе заједнички тражимо рјешења у најбољем интересу православних вјерника. Наша намјера је да оставимо амбијент и насљеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе. Дакле, отворени смо за дијалог и тражење рјешења, али не за уцјене и притиске. А док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за Српску православну цркву и њене вјернике“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у обраћању јавности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest