Марковићеве предизборне авантуре по сјеверу Црне Горе: Носилац листе ДПС удара „камен темељац“ новим злоупотребама државних ресурса

 Марковићеве предизборне авантуре по сјеверу Црне Горе: Носилац листе ДПС удара „камен…

Он, наиме, полаже камен темељац на објекте у црногорским градовима наводно покушавајући да „оживи“ те градове, иако их је актуелна власт уништила – а милионске инвестиције добијају и друге функције осим изградње самих објеката.

Демонстрација вјештине: Марковић удара „камен темељац“

Актуелни предсједник Владе Црне Горе и потпредсједник владајуће Демократске партије социјалиста (а сада и званично носилац листе те партије на предстојећим парламентарним изборима) Душко Марковић, недавно је обишао свој родни град и том приликом истакао одушевљење развојем (и будућим развојем) сјевера, говорећи о иницијативама Владе Црне Горе да „гради“ Црну Гору.

Иако је и пут Мила Ђукановића у Мајами прошле године значио злоупотребу државних ресурса, будући да је плаћен државним новцем, а за шта је премијер казао да „није његов посао тиме да се бави“, – Марковић ипак користи „софистициранији“ вид злоупотребе.

Он, наиме, полаже камен темељац на објекте у црногорским градовима наводно покушавајући да „оживи“ те градове, иако их је актуелна власт уништила – а милионске инвестиције добијају и друге функције осим изградње самих објеката.

Мултипрактик: По струци правник, по потреби грађевинац

У паузи од демонстрирања силе и чувених „петнаест минута“ који су најочигледнији примјер злоупотребе државних ресурса и потврда да ће се у обрачунавању са политичким противницима режим служити свим средствима да сачува власт, Марковић обилази након Мојковца – и Жабљак, Бијело Поље и Шавник.

Он је у радној посјети Жабљаку истакао да је видљив помак и да су у тај град уложене импресивне инвестиције, те да грађани то виде. Управо онај број грађана који је остао на Жабљаку, слабијег вида будући да су у питању старије генерације.

Коме је „отишло“ и како је распоређено преко 13 милиона евра, није јасно будући да је Жабљак на историјском минимуму што се тиче улагања у развојни капацитет овог града и једне од најважнијих грана – туризма. Штавише, „генијална“ власт у Црној Гори је покушала и да искористи Црно језеро и на тај начин уништи и језеро и екосистем који је оформљен а што су грађани Жабљака протестом успјели да стопирају.

Али то није све, Марковић се након обиласка Жабљака упутио и ка Бијелом Пољу хваливши се Ђаловића пећином и изградњом Основне и Музичке школе у центру града – по старом обичају заборавивши претходно шта је све уништено и како је од великог индустријског града, богатог водама и плодним земљиштем постао „град духова“ с обзиром на то да је највећи проценат младих који напуштају родно мјесто управо Бијело Поље.

Након гашења низа фабрика, бесмислених улагања и преплаћивања „инвестиција“ у овом граду, Марковић је с поносом посјетио Бијело Поље и рекао како је задовољан урађеним у овој Општини.

„Ово ти је све моје“

88 милиона евра уложених у овај град говоре о европском путу Црне Горе а почетак „импресивних инвестиција“ је расвјета у приградским насељима и покоји семафор, будући да – сем тога, Бјелопољци, како нам кажу, других видљивих помака нису уочили.

Онлајн капмања и злоупотреба развојих пројеката

Мјесец дана прије одржавања парламентарних избора извјесно је да ће се добар дио преизборних кампања политичких партија због ситуације са вирусом корона са терена измјестити на интернет. Да владајућа ДПС ни у тој ситуације не одустаје од такозване институционалне предности показује анализа коју је направио Истраживачки центар МАНС-а.

Свега два дана након што је Влада Црне Горе представила трећи пакет социо- економски мјера, на Фацебоок страници ДПС-а је освануо промотивни видео гдје је званични лого Владе замијењен партијском логом те партије.

На комплетној презентацији којом Влада обећава финансијску подршку туризму, пољопривреди и рибарству, те помоћ за посебно угрожене катагорије становништва, укупне вриједности преко 1,2 милијарде еура, сада се налази лого ДПС-а. Иста је ситуација и са уводном и одјавном шпицом гдје се не помиње да се ради о мјерама Владе Црне Горе и новцу из буџета.

Да оваква пракса није изузетак, показују и странице друштвених мрежа општинских одбора ДПСа који од почетка кампања као своје рекламирају развојне пројекте на локалном нивоу.

Тако је општински одбор Бијело Поље те партије на својој Инстаграм страници, са логом ДПС-а промовисало недавну посјету премијера Душка Марковића, те најаву будућих развојних у том граду.

На исти начин општински одбор у Даниловграду је, са незаобилазним ДПС логом, промовисао инвеситицију у градски стадион вриједну 1,2 милиона еура, док је Савјет младих ДПСа за тај град као инвестицију своје партије рекламирао реконструкцију моста, вриједну преко милион еура.

У Мојковцу ДПС је промовисао изградњу регионално пута до Берана, док је у Пљевљима промовисана изградња вртића вриједног преко милион еура.

Када је у питању Главни град, више локалних јавних функционера, укључујући и самог Градоначелника, Ивана Вуковића, под логом ДПС-а на инстаграм профилу тог општинског одбора, промовисало је пројекте који су били финансирани новцем свих грађана Подгорице.

Иста је ситуација и на југу земље гдје је општински одбор Котора промовисао постављање дјечијих игралишта на више локација у том граду, док се ДПС лого нашао и на информацији о реконструкцији старог затвора, вриједној 1,6 милиона еура.

У Улцињу грађани треба да буду захвални ДПСу за постављање јавне расвјете, судећи по реклами на инстаграму Савјета младих те партије.

У Херцег Новом тамошњи ДПС је на себе преузео заслуге за изградњу вртића вриједног 2,4 милиона еура, али и довођење приватних инвеститора који улажу у тај град.

У МАНС-у истичу да нема сумње да се ради о беспризорној злоупотреби такозване институционалне предности уочи предстојећих избора.

Коришћење пројеката који се финансирају из буџета и новцем свих грађана Црне Горе за промоцију само једне партије и остваривање предности на терену изнова потврђује закључке посматрачке мисије ОЕБСа након прошлих парламентарних избора у којима се истичу управо овакве врста злоупотреба.

У МАНСу закључују да оваква врста кампање ДПСа, посебно у ситуацији и даље активне епидемије вируса корона, те ограниченог простора за теренску кампању, у неравноправан положај ставља остале учеснике у изборном процесу.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial