Martinoviću određeno zadržavanje do 72 sata, negirao krivicu

FOTO: RTCG/Marko Terzić

Bivši izvršni direktor i bivši zaposleni Fonda za zaštitu životne sredine, Jovan Martinović i Andrej Nedović, sprovedeni su jutros u Specijalno državno tužilaštvo. Kako saznaje TVCG, Martinoviću je određeno zadržavanje do 72 sata. On je negirao krivicu i iznio odbranu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet po krivičnoj prijavi koju je podnijelo novo rukovodstvo Fonda za zaštitu životne sredine protiv Martinovića i Nedovića koji su juče uhapšeni.

Sumnja se da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju. Martinović je navodno sproveo spornu transakciju – promet emisionih kredita u Registru emisionih kredita za 2020. godinu i Registru emisionih kredita za 2021. godinu, i na taj način doveo do pribavljanja protivpravne imovinske koristi Unipromu od 16,94 milona eura, a na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i državnog budžeta.

Krivična prijava podnijeta je i u aprilu 2021. godine, a njome su obuhvaćeni i bivši premijer Duško Marković, bivša ministarka energetike Dragica Sekulić i bivši predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić.

Krivična prijava podnešena je i protiv vlasnika i zastupnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora EPCG, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića.

U krivičnoj prijavi koju je tada podnijela EPCG, navodi se da istu podnosi zbog kriminalnog udruživanja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i službenog položaja i protivzakonitog uticaja, usljed čega je nastupila direktna šteta po budžet u iznosu od 16.94 miliona eura.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest