Мартовска отплата

МАРТОВСКА ОТПЛАТА

Имамо и званичан податак од ММФ-а: Црна Гора је у марту смањила своју међународну ликвидну позицију за 392 милиона еура у односу на фебруар.

На графику је представљено кретање међународне ликвидне позиције Црне Горе од 2010. до марта 2020. године. Обратите пажњу на податак који је заокружен.

Највећио дио новца је искоришћен за сервисирање обавеза по основу дуга који је доспијевао, према раније уговорној динамици.

Ипак, постављамо најважније питање: обзиром да смо претходних дана слушали како је Црна Гора још у јануару адекватно реаговала на ситуацију са корона вирусом у здравственом смислу, зашто то исто није урађено и на економско-финансијском плану?

Имали смо времена од јануара до марта уђемо у преговоре са кредиторима и одложимо плаћање дуга, како би ових скоро 400 милиона еура имали на располагању за ургентну подршку привреди и грађанима којима је подршка најпотребнија?

Умјесто тога, имали смо упорну негацију утицаја корона вируса на нашу економију током фебруара и марта (нпр: гостовање министарке економије која је 12. марта изјавила да корона вирус неће имати негативног утицаја на нашу економију). Због наведеног, сада имамо економски млаке и неадекватне мјере чија се имплементација тек очекује, што значи да привреда и грађани још нијесу добили пријеко потребан новац за очување бизниса и нормално функционисање породица.

Не заборавите: од 11. марта, када је пандемија почела, до 15. маја, када се очекује исплата субвенција, прошло је два мјесеца у којима преко 100.000 запослених у приватном сектору нису имали редовна примања. Новац који су ови људи зарађивали је био знатно изнад оприједиљених субвенција Владе, што значи да ће у наредном периоду имати озбиљних проблема у обезбјеђивању довољне количине новца за основне животне потребе.

Извор: Fidelity Consulting

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest