Маск и даље број један, Безос више није друга најбогатија особа на свијету

Џеф Безос је управо изгубио статус друге најбогатије особе на свијету, пао је на четврто мјесто, док се индијски пословни могул Гаутам Адани муњевито пење на Блумберговом индексу милијардера.

Илон Маск и даље је број један и најбогатија особа са 273 милијарде долара на свом рачуну, али ће можда морати да припази на леђа, јер је Гаутаму Аданију требало мање од 10 мјесеци да избије на друго, након што је годину почео са 14. мјеста.

Ово је први пут да се неко из Азије тако високо котира на Блумберговој листи, којом већ дуго доминирају технолошки предузетници бијеле пути.

Аданијево богатство од 146,9 милијарди долара, које је углавном везано за власништво његовог великог конгломерата „Адани Груп“, и даље је далеко иза Маскових 260 милијарди долара.

Шездесетогодишњи Адани, напустио је студије да би окушао срећу у индустрији дијаманата у Мумбају раних осамдесетих прије него што се окренуо угљу и лукама. Његов конгломерат се од тада проширио на све, од аеродрома до дата центара, цемента, медија и зелене енергије, фокусирајући се на области за које премијер Нарендра Моди сматра да су кључне за постизање дугорочних економских циљева Индије.

Највећи оператери лука и аеродрома у приватном сектору у земљи, дистрибутер градског гаса и рудници угља су сви дио Аданијевог царства, које такође има за циљ да постане највећи свјетски произвођач обновљиве енергије.

Прошле године се обавезао да ће уложити 70 милијарди долара у зелену енергију, што је заокрет који је од стране неких критикован као „зелено прање“, с обзиром на то да велики дио прихода групе још долази од фосилних горива.

Акције неких компанија „Адани“ скочиле су за више од хиљаду одсто од јуна 2020, а акције његове водеће компаније „Адани Ентерпрајсис“ порасле су за више од 115 одсто у 2022. години.

Адани је у фебруару претекао свог сународника, Мукеша Амбанија, и постао најбогатији човјек у Азији.

Према Блумбергу, Безосов нето капитал износи 145,8 милијарди долара, пошто је вриједност његових акција знатно опала. Акције „Амазона“ су недавно пале за три одсто и више од 25 одсто од почетка године.

Оснивач „Амазона“ је донедавно био на првом мјесту на листи, али је његово богатство послије развода 2019. године значајно опало. Велики дио његовог богатства је везан за акције „Амазона“. Према Блумбергу, продаја технологије је од јануара смањила Безосову нето вриједност за 45 милијарди долара.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest