Маске из донација

Недељама уназад у апотекама нисмо могли наћи маске. Неки су узели стари чаршав, мало ластике и импровизовали себи и својима маске. Људи су научили са се сналазе како знају и умију. Тада, међутим није било обавезно у маркету имати масу. Истина, препоручивали су ради очувања здравља, али нико није рекао да су must have“.

Prodaja maski iz donacija zastrašujuća, profiterstvo na muci ...

Сада, из различитих извора стизале су донације. Те донације су биле у виду новчаних средстава, маски, респиратора, рукавица….

Ситуација се смирила. Већ неколико дана нема нових случајева заражених. Људи су се опустили. Да ли су уствари? Можда је народ једноставно остао без новца? Неколико хиљада запослених је остало без посла. У првим данима су сви куповали на велико. Имали смо феномен маничне куповине. Огромне количине новца су дате за дезинфекциона средства, средства заштите, те основне намирнице. Неки су редовно плаћали рачуне и кредите, но неки ипак нису имали чиме.

MANIČNA KUPOVINA: Supermarketi globalno obuzdavaju kupce | Mondo ...

И сада, када су новчаници празни а обавеза око плаћања никада више обичан грађанин мора да прави списак приоритета. Да ли је потребније узети  храну, основна средства за одржавање хигијене..? Неко је постао родитељ, потребне су им ствари за бебу, колица, креветац, одјећа, ћебенце… повод је лијеп, најљепши, али трошкови су огромни.

И сада, вратимо се маске! Истраживања показују да је просјечној породици потребно минимално 60е  на мјесечном нивоу САМО за куповину маски.  Шта је са осталим стварима које су неопходне? Истраживања показују и да је просјечна плата 524е била у марту. Но знамо ли сви како се добија та “просјечна“ плата?

Колико запослених има ту просјечну плату од 500е?

Колико је особа са социјалним, инвалидским или старачким примањима? Колика су та примања? Могу ли да покрију све рачуне?

Према истраживањима просјечна плата је неријетко значајно мања од износа “просјечне потросачке корпе“.

Када све саберемо и узмемо у обзир, не можемо да се запитамо зашто нам онда неко продаје маске из ДОНАЦИЈЕ?

Зар власт и здраство нису овдје због народа? Ако је нешто донација, онда је донација. Зашто се богати људи богате на томе? Има ли правде?

Ако се не плаше осуде народа, да ли се плаше Бога?

One thought on “Маске из донација

  1. Invalidska i staračka primanja su manja od 100e
    A socijalna primanja za petočlanu porodicu su takođe smiješna!
    Ljudi koji su ostali bez posla, po nekom nepisanom pravilu, kao i svako u ovoj zemlji imaju neke kredite. Kako da ih plaćaju? Odakle nekome novca za maske koje su nam poklonjene?
    Maske su PRAVO, a ne obaveza svakog građanina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest