MEDIJI: SAD će preusmjeriti sisteme „patriot“ namjenjene Evropi za isporuke Ukrajini

Foto: Jutjib printskrin7Телевизија ФРОНТ

Sjedinjene Američke Države će obustaviti realizaciju svih porudžbina drugih zemalja PVO sistema „patriot“ i umjesto toga preusmjeriće ih Ukrajini, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na sopstvene izvore.

„Američke vlasti namjeravaju da obustave sve otvorene porudžbine sistema protivvazdušne odbrane ‘patriot’ dok Ukrajina ne bude imala dovoljno za zaštitu. Sistemi namjenjeni drugim zemljama biće preusmjereni da pomognu Kijevu da zaštiti gradove i infrastrukturu od vitalnog značaja“, piše list.

Prema medijskim informacijama, među tim zemljama su Poljska, Njemačka, Španija i Rumunija.

U međuvremenu, pozivajući se na saradnika kancelarije južnokorejskog predsjednika, agencija „Jonhap“ prenijela je da Južna Koreja namjerava revidira pitanje isporuka oružja Ukrajini.

Agencija navodi da je njegova izjava data u svijetlu zaključenja Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje.

Južna Koreja je ranije pružala humanitarnu pomoć Ukrajini, isporučivala je vojne predmete koji nisu ubojiti, ali ne i oružje. Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jul rekao je početkom maja da se njegova zemlja pridržava principa da Ukrajini ne isporučuje ubojito oružje.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest