Медојевић: Покрет за промјене неће гласати ни за један закон, прије усвајања предлога тужилачких закона


Предсједник Покрета за промјене, један од лидера Демократског фронта и посланик у Скупштини Небојша Медојевић поручио је да није позван на састанак са премијером Здравком Кривокапићем као и да његова странка неће гласати ни за један Закон прије усвајање предлога Тужилачких закона који су били усаглашени са Владом и остатком владајуће већине.

“Премијер Кривокапић ме није позвао на састанак . Не знам који су разлози, а вјероватно му је јасно да је ПзП чврсто при ставу да нећемо гласати ни за један закон у Скупштини , све док се не усвоје тужилачки закони у форми која је била усаглашена са Владом и остатком парламентарне већине”, наводи он.

Као суверенистичка, реформска странка која је дала кључни допринос у изглашавању Устава и тада и сада смо били против да се и тужилаштву и правосуђу даје статус недодирљивих грана власти , без икакве контроле Парламента , без претходно спроведене лустрације, отварања досијеа и општег реизбора свих тужилаца и судија, истиче Медојевић.

Тужилаштво је измјенама Устава у којима није учествовао ПзП формирано као четврта грана власти која не одговара никоме осим Ђукановићу и ДПС-у, казао је он.

Он поручује да је тужилаштво постала затворена секта која скупа са тужилачким савјетом чувају једни друге и спречавају покретање кривичних поступака против породице Ђукановић.

“Тужилачки савјет у постојећем формату , очигледно не функционише , нити испуњава своју уставну и законску функцију, јер до сада нијесу прихватили ниједну од многобројних иницијатива за покретање одговорности против Катнића , за очигледне злоупотребе овлашћења и тешко кршење људских права и слобода”, прецизирао је Медојевић.

Он наводи да имајући у виду да у области избора и разрешења тужилаца не постоје јединствени стандарди ЕУ и да је то питање остало у надлежности држава чланица, предлози ДФ о измјенама тужилачких закона , нијесу и не могу бити против ЕУ стандарда. Из простог разлога јер ти стандарди не постоје.

“У Њемачкој јавно тужилаштво је интегрални дио Министарства правде, док је у Холандији министар правде политички одговоран за полицију и тужилаштво. Министар правде има овлашћење да издаје општа и појединачна упутства за поступање тужилаца и одговоран је Парламенту за њих. И у Француској Влада бира тужиоце”, истиче Медојевић.

Очигледно је да је Кривокапић дио неког договора са Ђукановићем, ДПС-ом и тајкунима којима апсолутно одговара постојеће стање у тужилаштву и који спречавају нужне промјене, казао је он.

“Не би ме изненадило да Кривокапић уз помоћ газда са стране тражи подршку за избјегавање реформи и код ДПС и да се може десити да се са њима постигне договор . Не би било први пут да Кривокапић прави дилове са ДПС-ом , преко друге фамилије, иза леђа Демократског фронта”, истиче Медојевић.

Кривокапића и Ђукановића веже заједничка прошлост и мржња према Демократском фронту, као симболу отпора и неопходних радикалних и корјенитих реформи, закључио је он на свом Фацебоок профилу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest