Медојевић: У мом плану реформи је елиминација политичког утицаја наркокартела на државу

Фото: Поглед

Достављања транскрипта комуникације црногорских наркокартела, преко криптованих телефона и СКY ЕЦЦ апликације осим доказа о вршењу тешких кривичних дјела, отворило је и једно од најбољих питања националне безбједности- политички утицај нарко картела на политичке партије, Владу, премијера, министре, челне људе у полицији, АНБ, тужилаштву и судовима, оцијенио је предсједник ПзП-а и један од лидера Демократског фронта (ДФ), Небојша Медојевић.

Како је навео, план реформи у сектору безбједности мора као свој приоритет истаћи ургентну потребу прекидања тих веза, чишћење државних органа од војника и плаћеника наркокартела и успостављање новог законодавства и процедура за рано откривање, упозоравање и дјеловање служби безбједности у случају ризика од утицаја наркокартела на неке кључне људе у органима власти.

“Недопустива је ситуација гдје координатор служби безбједности и замјеник Премијера успоставља односе и комуникацију са једним наркокартелом, у ту комуникацију увлачи своје сараднике на важним позицијама у Влади и управи царина и прихода, добија од наркокартела криптоване телефоне са СКY ЕЦЦ апликацијама са шифрованом приватном групом корисника и врши комуникацију са њима. У свакој демократској држави такав званичник би одмах, након појављивања у јавности кредибилних и тачних информација и свог признања да је имао криптоване телефоне са СКY ЕЦЦ апликацијом, био смијењен”, истакао је Медојевић.

С друге стране, сматра, чињеница да координатор свих служби безбједности успоставља нелегитмне и забрањене контакте са безбједносно интересантним лицима, дужност АНБ је да упозори државног функционера о угрожавању система националне безбједности и упозори га те контакте мора прекинути, а о претходним контактима написати детаљан извјештај.

“Контраобавјештајна функција АНБ је у потпуности заказала, што је последица контаминације криминалом и саме АНБ, па онда она није у стању да обавља своју функцију.
С тога је чишћење АНБ од компромитованих слузбеника и провјера полиграфом и другим истражним радњама на контакте са наркокартелима и околности прораштаја њихове имовине, прва мјера коју треба урадитиодмах”, казао је Медојевић.

Сматра да би, систем контаробавјештајне заштите државних функционера од контаката са наркокартелом требало значајно унаприједити, јер је, како је оцијенио, та функција намјерно занемаривана и стављана у други план.

“Сваки државни функционер који обавља дужности у сектору безбједности, али и сви други државни и локални функционери морају пријавити своје контакте са безбједносно-интересантим лицима и о њима се морају водити превизне евиденције”, рекао је предсједник ПзП-а.

Он је навео како је Црна Гора је мала држава и тешко је потпуно избјећи контакте са рођацима, пријатељима, кумовима који су са оне стране закона, али се хитно мора уредити систем мјера и процедура који ће те контакте учинити неопасним по систем власти и националну безбједност.

“ПзП од оснивања има нулту стопу толеранције на организовани криминал и корупцију”, рекао је Медојевић.

Истиче да за ту партију не постоје “наши” и “њихови” кланови.

“Сви они који се баве криминалом, трују дјецу биле гдје дрогом, за ПзП су легитимне мете истрага и рада свих државних органа”, сматра Медојевић.

Како је навео, “имајући у виду раширеност и интензитет дјеловања наркокартела и њихово изражено интересовање за политичке процесе, резултате избора, именовања у полицији, тужилаштву и судовима и друге сегменте државних политика, сви политичари, политичке партије који имају било какве контакте са нарко-клановима не могу бити наши партнери”.

“Због своје органске структурне повезаности са наркокартелима, ДПС је изгубио карактеристике политичке странке, већ дјелује као политичко крило мафије”, казао је Медојевић.

Он је оцијенио да, неопрезно, неодговорно, шарлантанско понашање Дритана Абазовића и његова директна или индиректна комуникација са једним нарко картелом га дисквалификује за било какву јавну функцију, а посбено у сектору безбједности.

Додаје како, његови контакти са наркокартелом отварају веома важно питање :” Да ли Абазовић инсистира на монополе у сектору безбједности , зато што је забринут да ће неко други пронаћи нешто око његове улоге у шверцу цигарета и кокаина?”

“Радикалне реформе у овом сектору су ургента потреба јер је систем компромитован и криминализован и као такав неупотребљив у борби против криминала и корупције и изградњи система националне безбједности”, закључио је Медојевић.

Извор: Facebook

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest