Медојевић: Уласком ДФ-а у Владу изгубила би се апсолутна контрола страног фактора

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић сматра да се разарање сектора безбједности наставља несмањеном жестином.

Фото: Поглед

„Још од времена када је сеф АНБ био Боро Вучинић, предатавници двије западне стране службе имали су неограничен приступ подацима и преузеле су и оперативно управљање службом. Од тада Црна Гора је остала без државне тајне као важног прерогатива државне суверености и независности“, навео је он на Фацебоок-у.

Кроз пароле о “сарадњи са нашим савезницима” и “европском путу”, ДПС владе су, додаје, “скинуле гаће” и препустиле страном фактору да управља службама безбједности, тужилаством и судовима.

„Нема никакве дилеме, да је стварање дуванског и кокаинског шверцерског картела било толерисано од страног фактора и да су те везе са мафијом коришцене за неке специјалне црне операције у региону. Тај срећни “брак” ДПС, окупираних служби , страних служби и мафије је трајао све док алави црногорско донови нијесу почели да сарађују и са терористичким организацијама које се од стране САД третирају као пријетње њиховој националној безбједности“, наводи Медојевић.

Покушаји куповине парцела за производњу кокаина у Колумбији и сарадња са терористичком организацијом ФАРЦ, је 2007. довела до акције “Балкански ратник “ када је ДЕА заплијенила преко двије тоне кокаина, и то је, наводи, био жути картон Ђукановићу.

„Покушај убацивања у САД 26 тона кокаина преко брода “Гаyане” комапније МСЦ (коју поморци називаји и Мега Сторе фор Цоцаине) са црногорском посадом у јулу 2019 је довео до губитка било какве подршке од стране једне америчке службе, једине код које је имао јос неку млаку подршку. Од тада све америчке службе и државни органи су стављени у функцију разбијања ДПС нарко картела и судском процесуирању најважнијих вођа“, ријечи су Медојевића.

ДПС-у је, додају, као политичком крилу нарко мафије предвиђено нестајање, а Ђукановићу је остављен минимални простор за нагодбу.

„Стране службе које су и у вријеме ДПС вада контролисале неке кључне тачке у службама, тужилаштви и судовима, а формирањем 42. Владе састављене од политичких натуршчука и аматера су у цјелости преузеле управљање и Владом и државом. И поред великих притисака и максималне стране помоћи у овезбјеђивању информација и доказа о ђеловању ДПС наркокартела, 42. Влада није била у стању да спроведе ништа од обећања датих састанцима“, наводи он.

Кључна тачка отпора био је Ђукановић који политички и даље подржавао и чувао кључни двојац нарко картела – побратиме (Миливоја) Катнића и (Зорана) Лазовића.

„Стране службе су процјениле да та Влада треба да буде срушена и на чело Владе поставити особу која це безпоговорно извршавати њихова наређења. Тако је избор пао на Дритана Абазовића, за кога су већ имали довољно компромитујућег материјала за уцјењивање и контролу“, сматра лидер ПзП-а.

У циљу потпуне контроле Владе, једна страна служба је поставила своја два агента од утицаја за министре и једног за шефа АНБ.

„Иста страна служба је преузела контролу и над СДТ и практично све одлуке овог Тужлаштва су координиране са овом службом. Иста служба је и гарантовала безбједност ГСТ Владимиру Нововићу и сада смо сведоци врло опасног расплета. Ова сложена операција подразумијева да се разбије ДПС нарко картел, направи нагодба само са Ђукановићем, похапсе сви челни људи картела и корумпирани функционери ДПС, али да се не допусти формирање Владе Црне Горе на основу изборне воље грађна, јер би се уласком ДФ у Владу, изгубила апсолутна контрола над Владом и утицај страног фактора“, наводи.

Додаје да проблем страног фактора је што је опет формирана слаба, нелегитимна и неспобна Влада која не може да обезбједи неопходну политичку вољу за реформе и за доношење политичких одлука у интересу грађана и државе.

Ова Влада, наводи, на дневном нивоу генерише нове пођеле, економске проблеме, подстиче екстремизме, наставља политику обману лажи и популизам.

„Све док је Ђукановиц активан у политици, он це минирати све акције у борби против корупције и шверца. Хапшење и оптуживање његових најблизих сарадника за тешка кривична ђела организованог криминала и корупције, директно разарају ДПС, али и лицни интегритет Ђукановића у мафијашком свијету. Он је деценијама био дон мафије, само зато сто је успјешно штитио послове организације и кључне људе и операције од ђеловања служби и државних органа“, додаје.

Ђукановић, како наводи, без тих моћи и утицаја, пистаје сувишан за мафију.

„Бескористан , а много зна. То су опасне ситуације. Хапшење Петра Лазовића је додатно убрзало овај процес и показује на виђело до којег степена су повезани ДПС, Ђукановић, службе и наркокартели и о каквом се ризицном процесу ради“, наводи он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest